Vilka är frågorna du bör undvika under en middag med vänner? Här är några förslag

av Titti Carlberg

10 September 2023

Vilka är frågorna du bör undvika under en middag med vänner? Här är några förslag
Advertisement

Att vara ensam och bara behöva tänka på sig själv är ibland ganska trevligt, det måste vi erkänna. Men det är lika trevligt att tillbringa en kväll i sällskap med vänner, distrahera sig själv från de vardagliga sysslorna och koppla bort funderingar för en stund. När du bestämmer dig för att ordna en sådan kväll, särskilt om många vänner deltar, kommer det att vara normalt att finna att du interagerar både med dem du är närmast och med dem du inte står så nära.

Det är därför det är bra att alltid respektera en viss etikett och undvika att ställa vissa frågor som kan vara pinsamma. Men vilka är dessa ämnen? Låt oss upptäcka dem tillsammans så vi inte gör ett dåligt intryck nästa gång vi är på middag.

Advertisement

Vilka frågor bör man undvika för att det inte ska bli en pinsam stämning på middagen med vänner?

Vilka frågor bör man undvika för att det inte ska bli en pinsam stämning på middagen med vänner?

Wallpaperflare

Att vara i sällskap är trevligt, avkopplande, mysigt och det hjälper oss att sänka den stressnivå vi samlar på oss dagligen. Vi har alla många vardagliga uppgifter att utföra, men att ta sig tid för en pratstund med nära och kära, men även bekanta är ett utmärkt sätt att distrahera sig själv lite. Vi måste dock vara försiktiga med en sak vid dessa tillfällen, särskilt när graden av delaktighet inte är densamma hos alla. Det finns några ämnen som egentligen inte bör beröras för att undvika obehag och pinsamhet bland de närvarande gästerna.
Låt oss se vilka det är:

1.Arbete: när man är på en middagsbjudning är det bäst att inte prata om jobbet. Detta beror inte bara på att det finns människor som kanske inte har ett, utan också för att det kan vara ett problem som skapar spänningar, om någon av de närvarande har ett jobbrelaterat problem  kan det uppmuntra nervositeten som den personen försöker undvika. Försök därför att inte inhämta specifik information i detta avseende och fråga framför allt inte om individuella löner, om det inte är ett direkt samtalsämne som intresserar alla närvarande.

Advertisement

Ämnen som egentligen inte borde tas upp är...

Ämnen som egentligen inte borde tas upp är...

Oleg Brovko/Flickr - Not the actual photo

2. Hälsa: om du vet att någon har ett allvarligt medicinskt tillstånd är det alltid bäst att inte fråga om detaljer, särskilt inte när ni äter. Att äta middag med vänner betyder att man vill koppla av från sina problem och att att föra dem till centrum för uppmärksamheten med olämpliga frågor är inget vinnande val. Låt oss undvika det.

3. Humör: om en person inte mår bra under kvällen för middagen är det normalt att det uppmärksammas. Att till varje pris försöka förstå varför är dock inte det bästa. Det finns människor som trots att de har ett mindre positivt sinnestillstånd ändå försöker utnyttja möjligheten att inte tänka på vad som orsakar det. Att få frågor om just det är inte roligt. Den som behöver ventilera kommer att göra det utan att det ställs nyfikna frågor.

4. Kroppsvikt: fråga aldrig om dieter,  påpeka heller aldrig om viktnedgång eller viktökning. Det är ett väldigt pinsamt ämne och bör inte tas upp om inte vederbörande tar upp det själv. Att prata om det då man sitter vid matbordet kan bara få en kyla att sänka sig över gästerna, vilket riskerar att förstöra resten av kvällen.

Undvik dessa obekväma ämnen så behöver du inte fly från middagen...

Undvik dessa obekväma ämnen så behöver du inte fly från middagen...

Pickpik

5. Barn: är två eller flera av dina vänner i ett förhållande eller kanske till och med gifta? Fråga dem inte när och om de tänker skaffa barn. Det är en väldigt oförskämd och olämplig fråga, som kan orsaka stor pinsamhet. Det finns många anledningar till det. Det finns till exempel par som inte vill ha barn, men som inte känner sig bekväma att prata öppet om det, det finns de som inte kan få barn på grund av hälsoproblem och mår dåligt för det: att påminna dem är inget vinnande drag. Eller så kanske de har fått frågan så många gånger att, nej, de förväntar sig definitivt inte att deras vänner ställer den. Bättre att lämna det ämnet utanför. Om de vill kommer de att vara de första att öppna frågan.

Att upprätthålla vänskapliga relationer är inte lätt, det är trevligt visst, men det finns regler som måste respekteras. Framför allt måste andra människors känslor, integritet, svaghet, konfindentaliatet och mycket annat respekteras. Vi bör inte försöka till varje pris att få omgivningen att prata om känsliga ämnen. Vi bör hålla oss borta från skvallrande och undvika direkta pinsamma frågor.

Vad tror du?

Advertisement