Varför blir händerna skrynkliga i vatten? Vetenskapens svar är fortfarande osäkert

av sofia

31 Augusti 2021

Varför blir händerna skrynkliga i vatten? Vetenskapens svar är fortfarande osäkert
Advertisement

Har du någonsin undrat varför handflatorna, fotsulorna och fingertopparna blir skrynkliga vid långvarig kontakt med vatten? Du har säkert lagt märke till detta fenomen när du gått till en bassäng och simmat länge, eller när du bestämt dig för att ta ett avkopplande bad hemma och tillbringat lite för mycket tid under vattenytan, eller när du badade för länge i havet. Varför händer sker detta fenomen som sedan, efter bara några minuter, verkar "återgå" till det normala?

via Royal Society Publishing

Advertisement
Derek Rose/Flickr

Derek Rose/Flickr

Forskarna verkar fortfarande ha delade meningar om orsakerna till detta dermatologiska fenomen, men genom åren har det genomförts ett flertal intressanta studier i ämnet. En första vetenskaplig teori kommer från University of Newcastle i en studie publicerad i Royal Society Journal Biology Letters där experter hävdar att rynkorna på händerna efter en längre tid i vatten har med evolutionen att göra, det vill säga en evolutionär anpassning för att våra händer ska kunna greppa föremål på ett bättre sätt medan vi befinner oss i vatten.

Men det finns också en annan vetenskaplig teori som verkar tyda på nervsystemets grundläggande betydelse när vår kropp kommer i kontakt med vatten under en längre tid.

Advertisement
Michael Green/Flickr

Michael Green/Flickr

Enligt teorin som stöds av tidningen Brain, Behavior and Evolution verkar nervsystemet spela en avgörande roll i detta sammanhang. Att det bildas rynkor på huden i vatten skulle vara ett resultatet av minskningen av volymen av massan i fingertoppar orsakade av så kallad "vasokonstriktion" (när blodkärlen drar ihop sig) som främst styrs av det centrala nervsystemet.

Kort sagt, finns det inget enkelt svar på frågan "Varför blir våra händer skrynkliga efter det att vi har badat i havet?", men det handlar om vårt nervsystem och anpassningsförmågan hos våra kropp, en extraordinär maskin som, om den är väloljad, kan överraska oss med alla sina extraordinära och överraskande funktioner.

Kände du redan till dessa vetenskapliga förklaringar till varför händerna blir skrynkliga i vatten?

Advertisement