I Japan städar eleverna klassrummen och toaletterna så att de lär sig att ta ansvar redan som små - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
I Japan städar eleverna klassrummen…
Den här tjejen firade sin examen med att äta pizza tillsammans med några hemlösa Det här amerikanska flygbolaget tar med dödligt sjuka barn till

I Japan städar eleverna klassrummen och toaletterna så att de lär sig att ta ansvar redan som små

Av sofia
1.827
Advertisement

Att lära sig att ta hand om det som tillhör alla som om det var vårt eget, utan att agera respektlöst i situationer som inte berör oss direkt eller på platser som inte tillhör oss. Detta är avsikten i Japan för att fostra unga människor att växa upp till mer medvetna medborgare.

Skolan borde förutom att undervisa i grundämnen, också göra något minst lika viktigt, nämligen att förmedla positiva värderingar på en personlig nivå. Så på japanska institutioner, redan från barndomen, tilldelas studenter ett visst ansvar som går bortom studierna, de får faktiskt också vissa praktiska uppgifter, till exempel att rengöra toaletterna.

Enligt O-sojis tradition väljs en grupp elever ut varje dag för att utföra uppgifter som bara vid första anblicken inte är en del av deras skolrutin. Från att organisera måltider till att söka efter mat, till att organisera och städa lokalerna där de studerar och toaletterna. I "The Land of the Rising Sun" lär sig eleverna redan från tidig ålder att ta hand om miljön där de studerar, som om det var deras hem.
 

Det rör sig inte alls om ett "jobb" och det är inte heller någon form av "bestraffning" som eleverna ofrivilligt gör. Barnen har kul och i Japan är det helt normalt. Utbildningssystemet syftar till personlig tillväxt, som även uppnås genom aktiviteter som anses främja ödmjukhet eller på annat sätt vara praktiska. Å andra sidan är det också genom sådana rutiner som man lär sig redan från tidig ålder att ta ansvar, precis som man gör med sina skolämnen.
 

Advertisement

Allt detta återspeglas naturligtvis i den ordning, renlighet och vård som kännetecknar de flesta av Japans offentliga sammanhang, från skolor till gator, till många andra situationer där det är medborgarna själva som bidrar till att bibehålla det som tillhör alla. Kanske vore det inte en dum idé att sprida lite O-soji till andra delar av världen för att fostra mer medvetna, väluppfostrade och ansvarsfulla vuxna.

Tags: SkolanJapanMärkligt
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack