Tenderar du att oroa dig jämt? Då har du ett väldigt kreativt sinne enligt vetenskapen

av sofia

05 Juli 2019

Tenderar du att oroa dig jämt? Då har du ett väldigt kreativt sinne enligt vetenskapen
Advertisement

Du vet den där vännen som alltid är orolig för något, såsom brist på tid, ett missat samtal på sin mobiltelefon, ett meddelande som inte skickas (och så vidare ..), ständigt? Eller om du känner igen dig själv i den här beskrivningen, kanske är du den personen som ständigt är orolig över någonting? Då har vi goda nyheter för dig och alla andra stackars oroliga människor runt om i världen. Ny forskning tyder faktiskt på att människor som lätt oroar sig är oerhört kreativa. Men vad är kopplingen mellan ångest och kreativitet?

via sciencedaily.com

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Enligt forskare vid King's College i London finns det en mycket stark koppling mellan ångest och fantasi. Dr Adam Perkins, en expert på personlighets neurobiologi, uppgav att om man har övervägande negativa tankar - något som beror på höga aktivitetsnivåer i den mediala prefrontala hjärnbarken som styr vår uppfattning om fara - och en klar tendens att få panik före andra människor innebär detta att du kan uppleva intensiva negativa känslor även när det inte finns något verkligt hot. Enligt Perkins betyder detta att "av vissa specifika neurologiska skäl har de som lider av denna känslomässiga instabilitet en mycket mer aktiv fantasi".

Ur en viss synpunkt är oro uppfinningarnas moder. De stora tänkarna från det senaste århundradet har framfört sina stora idéer och upptäckter, baserade på en serie bekymmer som plågade världen under en viss historisk period. Framstegen i uppbyggnaden av vapen utfördes till exempel tack vare oro för en ny invasion, medan vetenskapliga framsteg skett för att begränsa död och sjukdom.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Dr Perkins förklarade sedan skillnaden mellan "lyckliga människor", "icke - oroliga" och "oroliga". De så kallade lyckliga människorna är per definition missnöjda med sitt liv eller sin omgivning och tenderar att inte älta sina problem. För att lösa ett problem är allt detta en nackdel jämfört med någon som är mycket mer neurotisk och har tagit hänsyn till alla tänkbara resultat av en specifik situation.

Vår historia är fylld av strålande olyckliga personligheter med neurotiska tendenser: Vincent Van Gogh, Isaac Newton, Charles Darwin, Kurt Cobain. Listan kan bli hur lång som helst, men den som framför allt representerar ett olyckligt geni är kanske John Lennon, som sade att "genialitet är smärta".

Med andra ord, nästa gång du kritiserar en vän som är lite för ängslig, stanna då upp en minut och fundera över saken. Deras tendens att tänka för mycket leder dem till att lägga märke till många fler detaljer än du och att utvärdera alla tänkbara konsekvenser av ett problem och lyckas därför hantera det mer effektivt än du..

Advertisement