Att låta barn sova med sina föräldrar tills de är 3 år gammal sänker deras stressnivå enligt den här undersökningen

av sofia

06 April 2019

Att låta barn sova med sina föräldrar tills de är 3 år gammal sänker deras stressnivå enligt den här undersökningen
Advertisement

Så snart du blir förälder börjar du tvivla på allt från amning till blöjor, från det korrekta sättet att behandla kolik till rätt kläder, går du in i en helt ny värld som består av det extremt farliga okända, då ditt barns välbefinnande beror på hur de kommer att lösas. Å andra sidan får man många råd som är både många och väldigt olika, allt detta i kombination med en kronisk trötthet.

Just sömn är en grundläggande fråga i nyblivna föräldrars liv och man undrar ofta om att samsova inte är en lösning - åtminstone delvis - till de sömnlösa nätterna, trots de tusentals rädslor som följer. Tja, numera föreslår en del barnläkare att barn faktiskt ska sova i sängen med sin mamma tills de är tre år gamla.

via independent.co.uk

Advertisement
winnie-t/flickr

winnie-t/flickr

Dr Nils Bergman vid University of Cape Town hävdar att för att barn ska utvecklas p åbästa sätt bör de sova på mammans bröst de första veckorna och stanna i sängen med mamma och pappa i 3-4 år. Vanligtvis rekommenderas dock generellt inte samsovning eftersom den har trotts vara en av de faktorer som ökar sannolikheten för spädbarnsdöd.

Dr Bergman påpekar dock att "när barn kvävs är det inte för att de sover med sin mamma. Orsaken finns på annat håll i giftig rök, cigaretter, alkohol, stora kuddar och farliga leksaker."

En nyligen genomförd studie övervakade sömn av 16 barn och slog fast att när de sover ensam i en spjälsäng eller barnsäng, utsätts deras hjärta för tre gånger mer stress, sömnen blir mer störd och avbruten och hjärnan skiftar mindre mellan "aktiv" och "tyst" sömn. Dessutom lyckades endast 6 av 16 barn sova i barnsängar, men sömnkvaliteten var mycket värre. Enligt Bergman kan denna stress också påverka barnets framtida relationella liv när det har blivit vuxet.

Advertisement
Jason Lander/Flickr

Jason Lander/Flickr

En annan studie som publicerades i tidskriften Biological Psychiatry undersökte istället under 10 år 73 för tidigt födda barn som gynnades av "baby carrier therapy" (KC) eller från hudkontakt med mödrarna och andra som istället fick standardvård i inkubatorerna. Resultaten belyser fördelarna med KC för barnets kognitiva utveckling och andningsfunktion, liksom minskningen av maternell ångest.

National Childbirth Trust förespråkar samsovning, förutsatt att föräldrarna inte har druckit, rökt eller tagit droger eller att de är överviktiga eller kroniskt sjuka eller lider av kronisk trötthet. Dessutom bör man se till att det inte finns några kuddar eller leksaker eller andra skrymmande föremål i sängen. Emellertid är problemet fortfarande kontroversiellt, till och med dr. Bergman begränsar samsovning till amning, eftersom det på så sätt skapas en harmoni mellan mor och nyfödd som tillåter dem att svara på varandras signaler.

Visserligen älskar alla spädbarn att känna sig omfamnade och skyddade säkert i sina mammors armar och vi bör inte lyssna på andras synpunkter om att samsovningsover gör barn mindre självständiga och att "vi måste låta dem gråta". Med detta sagt är det viktigt att vidta alla försiktighetsåtgärder ändå, vilket begränsar riskerna för barnet till ett minimum.

Advertisement