Enligt en studie har den andra sonen större chans att få problem i livet

av sofia

04 November 2019

Enligt en studie har den andra sonen större chans att få problem i livet
Advertisement

När du upptäcker att det andra barnet också är av manligt kön, behöver du inte bara ta itu med dem som säger "ska du försöka få en flicka sen?" utan också, åtminstone enligt vetenskapen, med en större risk att problem skulle kunna uppstå.

I själva verket verkar det som om det andra barnet när det har ett äldre syskon av manligt kön, är det mer troligt att det får problem än de som istället har en storasyster.

I detta avseende genomförde Joseph Doyle, ekonom vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), en undersökning på tusentals barn i Danmark och det som framkom är verkligen intressant.
 

via MIT.edu

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Det verkar som att barn som har äldre manliga syskon har en mycket högre chans av att få allvarliga problem under sin livstid.

En procentandel som sjunker snabbt om de små har en äldre syster istället för en bror. Det intressanta är att situationen inte verkar påverkas av livsstilar och inte heller av den analyserade familjens sociala status. Doyle har många förklaringar till den troliga orsaken som skulle kunna skapa denna dynamik, inte minst föräldrarnas ansvar, som med sina andra barn ofta verkar vara mindre uppmärksamma och närvarande.

Föräldrar ger det andrafödda barnet mindre uppmärksamhet och detta skulle leda till skapandet av en rebellisk personlighet som kämpar för att anpassa sig till sociala normer. En annan faktor som har identifierats i Doyles studie är det inflytande som den äldre brodern har på den yngre, vilket kan leda till att han vidtar vissa åtgärder på grund av konkurrens och emulering.

Naturligtvis sker detta inte i alla familjer och är en möjlighet som bara påverkar vissa. Det som kan göras för att undvika detta är att försöka ägna tid och uppmärksamhet åt de små och förmedla samma värderingar till båda barnen.

Advertisement