Jämförelsen mellan två 3 åriga barns hjärnor visar oss hur viktigt det är att omge dem med kärlek

av sofia

07 Februari 2019

Jämförelsen mellan två 3 åriga barns hjärnor visar oss hur viktigt det är att omge dem med kärlek
Advertisement

De första åren i ett barns liv är grundläggande för hennes eller hans framtida fysiska utveckling, ja, men framför allt den mentala och kognitiva utvecklingen. Det som är viktigt under denna känsliga fas av barnens liv är inte bara kroppslig vård eller stimulans för hennes eller hans intressen utan även föräldrarnas närvaro och deras kärlek.

En känslomässig värme utan vilken hjärnans tillväxt äventyras, med negativa effekter som även påverkar dem upp i vuxen ålder. Låt oss se i detalj vad det rör sig om och hur man undviker det.

via dailymail.co.uk

Advertisement
Professor Bruce D Perry

Professor Bruce D Perry

Den översta bilden visar hjärnan hos barn på 3 år: skillnaden mellan dem beror på känslomässiga trauman. Den högra hjärnan - mindre och med mörka och suddiga fläckar - tillhör ett barn som är offer för försummelse.

Många studier har visat att barn som försummas under de första åren av livets hjärnor kan ha sämre förmåga att hantera stress, samt även ha ett allmänt sämre hälsotillstånd. När det saknas en fysisk och stabil känslomässig kontakt med en förälder - eller en "primär vårdgivare" - liksom spontana interaktioner med kamrater, kommer utvecklingen av hjärnan inom områdena vård, kompetens och kognitiv funktion att äventyras för alltid. Stressen som följer denna försummelse resulterar i dålig hjärntillväxt och en underutveckling av områden i hjärnan som ansvarar för intelligens. Barn som blivit övergivna kommer därför mer sannolikt att misslyckas i skolan och på arbetet, samt att utveckla skadliga missbruk och våldsamt beteende .

Dessutom kan detta röra även de villkor under vilka barnen växer upp samt deras omgivning. Barnhem, fosterhem, men också fattigdom, både ekonomisk och pedagogisk sådan påverkar. Vissa studier har visat att barn me mammor som har en mycket låg inkomst eller/och låg utbildningsnivå och som även har andra barn och depressiva symtom löper en ökad risk.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

I dessa fall är lösningen ett ingripande till stöd för mamman som syftar till att lära henne att ta hand om sin nyfödda bebis. Det kallas på engelska för"early intervention program" och de experiment som genomförts i USA och Storbritannien har visat sig ha viss framgång - men även många brister.

För att barnet ska kunna utvecklas på ett hälsosamt sätt bör man också uppmärksamma andra faktorer:

  • Gå inte upp för mycket i vikt under graviditeten. En nyfödds hjärnans volym är kopplad till dess födelsevikt, så om mamman lägger på rätt vikt kommer barnet också att göra det i hennes livmoder.
  • En korrekt kosthållning, rik på järn, magnesium och fettsyror, under barnets första år,
  • Fri lek, vilket minskar stress och bidrar till barnets kognitiva, sociala, fysiska och emotionella välbefinnande

Med detta sagt, kom ihåg att kärlek kommer först av allt, för utan kärlek är vi borttappade redan från barndomen.

Advertisement