12 misstag som föräldrar gör omedvetet när de uppfostrar sina barn - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
12 misstag som föräldrar gör omedvetet…
Den extraordinära kraften hos känsliga människor Att förlåta är att ta hand om sin själ, men det betyder inte att man glömmer det som hänt

12 misstag som föräldrar gör omedvetet när de uppfostrar sina barn

1.274
Advertisement

Som ungdomar, särskilt under tonåren, händer det att vi tittar på våra föräldrars beteende gentemot oss och att vi kritiserar det och tyccker att det är fel. I dessa ögonblick tänker vi och svär att vi aldrig kommer att göra samma misstag som våra föräldrar gjort när det är vår tur.

Sedan blir det vår tur och då förändras saker och ting... man inser plötsligt hur svårt det är att uppfostra sina egna barn och att arbetet som förälder inte har några raster eller några förberedande kurser. Så oundvikligen slutar det med att vi också göra några misstag, även utan att vi märker det.

Det här är 12 av de vanligaste misstagen som föräldrar gör, även om de tror att de agerar för barnens bästa.

image: aviano.af.mil
 • 1. Sätta ditt barn i centrum. Det är inget fel med att uppmärksamma sitt barn, men vi får inte överdriva och placera det i centrum av varje beslut, eftersom barnet på detta sätt kommer att vänja sig vid det faktum att allt kretsar kring honom eller henne och att det kan eller måste få allt som det vill ha. I livet är det viktigt att lära sig att komma överens med andra, till och med att kompromissa. Att ge är nyckeln för att få.
 • 2. Att alltid välja åt ditt barn. Föräldravägledning är nödvändig, men bör inte ersätta barnets egna förmåga att fatta viktiga beslut. Genom att göra det kommer barnet bara att ackumulera frustration och inte lära sig att ta ansvar för sina egna val eftersom han eller hon inte genomför dem själva. Att välja vad barnet ska studera eller vilken sport barnet ska utöva hjälper honom eller henne inte att lyckas i livet, utan hindrar det från att vara lyckligt på riktigt.
 • 3. Överdrivet beröm. Att hylla sitt barn kontinuerligt kan vara kontraproduktivt. Man tror att man uppmuntrar självkänslan och driver barnet framåt, medan man istället inte stimulerar det att anstränga sig eftersom det redan är "bäst". Varje barn måste lära sig att kämpa för att få vad hon eller han vill ha, så det är bra att uppmuntra barnet och prisa det, men utan att låta det tro att det redan har segern i fickan. Framför allt måste barnet förstå att misslyckande är en del av vägen till framgång och att vi aldrig får sluta försöka.
 • 4. Anklaga det. Till motsats av kontinuerligt beröm finner vi den ständiga kritiken. Man beskyller barnen för det de inte har gjort ocn när man tar för givet att de varje gång har uppfört sig dåligt har detta destruktiva följder på barnets utveckling. På sikt kommer barnet självt att övertyga sig om att det inte kan fullborda någonting och kommer aldrig att utveckla det självförtroende som är så oumbärligt i livet.
 • 5. Att inte uppskatta det. Beröm ditt barns goda gärningar och var uppriktig när du lovordar det. Ibland är föräldrarna för upptagna med sitt arbete för att ägna rätt uppmärksamhet åt sitt barn, särskilt när de vet att de kan räkna med det. Dock kan detta beteende skada barnet, till och med driva det till att göra något som är fel bara för att få din uppmärksamhet.
 • 6. Att inte sätta gränser. En förälder är inte en vän, en förälder har till uppgift att uppfostra sitt barn, till och med på bekostnaden av att förbjuda något barnet tycker om. Kom ihåg att ett barn behöver regler, så tveka inte att utöva din auktoritet när du måste lära barnet något eller korrigera ett dåligt beteende.
Advertisement
 • 7. Förnedra ditt barn. Att skälla ut ditt barn med hårda ord, särskilt framför andra, kan skada det på djupet och undergräva barnets självkänsla. I det långa loppet kan detta orsaka depression och självömkan. Det är bättre att prata med barnet med hjälp av klara, positiva ord och när du måste tillrättavisa det, gör det privat.
 • 8. Skydda det mot konsekvenserna av dess handlingar. Varje beslut har konsekvenser och det är nödvändigt att ditt barn lär sig det så snart som möjligt, genom sina egna erfarenheter. Genom att skydda det från effekterna av hans eller hennes handlingar blir det oansvarigt och kommer att ha svårt att fungera i livet. Om barnet till exempel får ett dåligt betyg, försvara det då inte genom att anklaga läraren, utan gör klart att det är barnets egna ansvar och att det är upp till barnet självt att lösa det.
 • 9. Jämföra det med andra barn. Att jämföra ett barn med ett annat, till och med syskon emellan, är skadligt, eftersom det skapar rivalitet och osäkerhet i barnet. Alla är speciella och unika, alla har sina egna styrkor och svagheter. Hjälp ditt barn att utveckla sina talanger istället för att trycka ner det för sina brister.
image: maxpixel
 • 10. Skälla ut ditt barn när du är arg. Om ditt barn har gjort något det inte borde som gör dig arg, försök lugna ner dig lite innan du pratar med det. I vågen av ilska, skulle du kunna säga något du kommer att ångra senare eller bestraffa barnet på ett onödigt sätt. Ta därför en 10-15 minuters paus innan du reagerar. Att uppfostra sitt barn är viktigt, att göra det på rätt sätt är ännu viktigare.
 • 11. Att beröva barnet emotionell undervisning. En viktig del av uppfostran av ett barn bör alltid relatera till känslor, att känna igen olika känslor och hantera dem. På så sätt kommer ditt barn lära sig att bättre förstå sig själv och andra, utan att bli fånge i sina egna känslor.
 • 12. Stanna kvar hos din partner för att barnet inte ska lida. Föräldraskap är ett lagspel och det är därför viktigt att det finns en bra relation mellan föräldrarna. Om äktenskapet tvingar två människor som hatar varandra att vara tillsammans som inte står ut med varandra, slutar det med att man lever i en mardröm, inte bara paret utan även barnet som kommer att växa upp bland bitterhet, agg, bråk eller likgiltighet.

Att vara förälder är inte alls enkelt och det finns inga universella förebilder, så det är bra att uppmärksamma sitt eget beteende och sitt barns, utan att ta något för givet. Bara kärlek är i själva verket inte tillräckligt.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack