Hur mår ett barn som ständigt ser sina föräldrar bråka?

sofia

25 Oktober 2021

Hur mår ett barn som ständigt ser sina föräldrar bråka?
Advertisement

Alla bråkar hemma och oavsett om det är med ens partner eller med någon annan familjemedlem, står tävling och missförstånd på dagordningen. Det är ofta omöjligt att undvika konflikter eftersom alla människor trots allt har olika åsikter och tankar och det är omöjligt att helt och hållet undvika konflikter. Men det blir komplicerat om det är mamma och pappa som ständigt bråkar med höga röster och våldsamma beteenden och kanske ett eller flera barn i utvecklingsstadiet tvingas bevittna deras utbrott. Är vi säkra på att det att leva i denna miljö är bra för barnet?

via Psychology Today

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Vad kan hända med ett barn som ständigt tvingas bevittna sin mamma och pappa som bråkar? Först och främst kan de utveckla en mycket stark skuldkänsla då barn som ännu inte har någon uppfattning om verkligheten som omger dem och av vuxenlivets ansvar, kan få uppfattningen (som ofta är felaktig) att de är orsaken till att deras föräldrar bråkar. På en mycket mer "psykosomatisk" nivå kan man även få symptom såsom huvudvärk, sömnsvårigheter eller asteni, paradepressiva symtom, att inte vilja gå till skolan, eller gå utanför dörren.

När allt kommer omkring är en sak säker och det är att det inte finns några perfekta familjer, det finns inga föräldrar i världen som återspeglar en utopisk vision av en familjeenhet där ingenting går snett, där det inte finns någon sorg och det inte kan finnas några dåliga dagar. Konfrontation och konflikt mellan de olika människorna som finns i vårt liv, kommer alltid att vara oundviklig, både med de människor som står oss närmast och med bekanta.

Pixabay

Pixabay

Ändå, trots att bråk kan vara bråk ett sätt att etablera kontakt med andra människor, måste man sätta gränser för att sedan ha förmågan att kunna bygga starka och framför allt sunda relationer. Det är inte alls rättvist att våra barn ska få betala konsekvenserna av våra problem som vuxna och ibland är det bästa vi kan göra för att få våra barn att må bättre och att skapa lugn och balans inom hemmets väggar helt enkelt att lära sig att be dem om förlåtelselse.

Ja, kära mammor, kära pappor, ibland kan den enkla gesten att be ditt barn om ursäkt för utbrotten som hen varit tvungen att bevittna om och om igen vara just det som kan få ditt barn att må bättre. I det exakta ögonblicket, men också i framtiden, när barnet växer upp.

Advertisement