De som bor ensamma har större chans att drabbas av psykiska störningar enligt en studie

sofia

12 Maj 2019

De som bor ensamma har större chans att drabbas av psykiska störningar enligt en studie
Advertisement

Att vara ensam, ha sitt eget utrymme, sin egen tid och vara självständig, kanske inte alltid är en positiv sak.

En studie som utförts av en forskargrupp vid universitetet i Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, ledd av Louis Jacob, skulle kunna rasera övertygelserna hos de som förespråkar ensamhet.

Forskningen drar slutsatsen att de som bor ensamma kan tendera att bli mer utsatta för vanligt förekommande psykiska störningar.

via journals.plos.org

Advertisement
Daniel_Nebreda/Pixabay

Daniel_Nebreda/Pixabay

Män, kvinnor, unga och gamla - många olika "fall" ingick i studien över en period av 14 år, från 1993 till 2007. De fysiska och psykiska faktorerna som togs hänsyn till var också olika, såsom vikt, längd, beroende av alkohol och droger och annat.

Studien inkluderade 20 500 personer mellan 16 och 64 år, som bodde i England och deltog i nationella psykiatriska morbiditetsundersökningar 1993, 2000 och 2007.

Först och främst pekade uppgifterna på att under årtionden har antalet ensamstående personer gradvis ökat och utvecklingen fortsätter att stiga. Orsakerna till detta är många, från åldrandet av befolkningen, till minskningen av äktenskap och fertilitet.

useche70/Pixabay

useche70/Pixabay

Uppgifterna om människans växande ensamhet jämfördes sedan av de som rör psykiska störningar. Siffran gick från 14,1% 1993, till 16,3% 2000 och till 16,4% 2007.

Bland dem som bodde ensamma och de som uppgav psykiska störningar fanns en högre siffra, enligt de franska forskarnas avhandling.

Litet sällskap skulle därför också bidra till att övervinna manier och sjukdomar som för mycket tid ensam med sina egna tankar kan gynna.

Källa:

Advertisement