Söndagseftermiddagssyndromet - när vi plötsligt blir melankoliska och inte vet varför

av sofia

30 November 2021

Söndagseftermiddagssyndromet - när vi plötsligt blir melankoliska och inte vet varför
Advertisement

Om vi ​​frågade dig vilken din favoritdag i veckan är, skulle du utan tvekan svara lördag, eller varför inte, fredag ​​kväll. Ändå, enligt den kalender som vi alla använder, är söndagen den dagen som är tillägnad absolut vila för de flesta av oss. Ändå är vi fast övertygade om att bara några få av er skulle svara söndag på frågan vi ställde ovan. Har du någonsin undrat varför denna helgdag är så älskad och hatad på samma gång? Det finns faktiskt en psykologisk förklaring till detta.

via Mental Health First Aid

Advertisement
Piqsels

Piqsels

Det finns en mycket specifik anledning till att många av oss aldrig skulle välja söndagen som sin favoritdag under veckan. Har det någonsin hänt dig att du har känt dig ledsen, apatisk, melankolisk och orolig på en gång under söndagseftermiddagen eller kvällen? Vi är nästan övertygade om att du har det, men oroa dig inte, det är en helt normal psykologisk reaktion som även kallas "Sunday Afternoon Syndrome".

Vanligtvis, när söndagen snart är över, börjar våra tankar att vandra och vi fylls av förväntningar och ansvarkänslor för vad som ska hanteras från och med måndagen, eller de kommande dagarna. När kvällen faller på och helgen tar slut, tar även lyckan slut och en allmän känsla av sorg, apati och rädsla börjar infinna sig, som om något väldigt vackert var på väg att ta slut och något hemskt var på väg att hända. I verkligheten är det bara en följd av de många ansvarsområden som du har under veckan som krockar med nostalgin från det förflutna, som består av en ledig helg, inget arbete, ingen väckarklocka eller tid att passa och inga tankar som tynger oss.

Advertisement
Nenad Stojkovic/Flickr

Nenad Stojkovic/Flickr

I denna kamp mellan ett förflutet fullt av nostalgi och en kommande framtid full av förväntningar, rädslor och oro, är det bästa man kan göra för att bli kvitt denna typiska söndagskänsla att försöka fylla denna helgdag med åtaganden och saker att göra, så att man alltid är distraherad, utan att lämna någon tid över för att stanna upp och reflektera över saker och ting. Om du vill slippa denna melankoliska känsla, planera in en lunch med vänner eller släktingar utanför hemmet, en utflykt för att upptäcka naturen eller kulturella besök på ett museum, en teater eller till och med på bio.

Se till att fylla dina söndagar för att inte uppleva denna eviga inre konflikt av nostalgi för det förflutna och ångest för framtiden. Sedan bör du fråga dig själv och försöka förstå varför du egentligen upplever dessa sorgliga känslor i slutet av varje vecka. Är du verkligen så säker på att de problem du kommer att behöva möta under de kommande dagarna verkligen är så oöverstigliga?

Advertisement