10 vanliga symptom som skulle kunna visa att du har för höga kolesterolvärden

av sofia

22 April 2019

10 vanliga symptom som skulle kunna visa att du har för höga kolesterolvärden
Advertisement

Kolesterol kallas ofta för en "tyst mördare" eftersom det inte ger särskilt viktiga symtom förrän det är för sent. Ibland är det på grund av olämpliga matvanor i andra fall är det en genetisk predisposition. Fettnivån i blodet måste i alla fall alltid hållas under kontroll, eftersom den kan utsätta dig för risken för kardiovaskulära sjukdomar. Det bästa sättet att skydda sig är att förebygga men här är 10 tecken som kan vara varningssignaler.

via Mayo Clinic

Advertisement
Heart Foundation NZ/Youtube

Heart Foundation NZ/Youtube

  • Förstoppning. Oregelbundenhet i tarmfunktionen kan både orsakas av matvanor samt av hyperkolesterolemi.
  • Huvudvärk och yrsel. Överskottet av fett bildar plack som hindrar blodflödet och gör artärerna hårda. Dessa hinder hindrar syrebildning och orsakar yrsel och förlust av balansen.
  • Stickande känsla eller avdomning av armar och ben. Känsla av obehag och ömhet i armar och ben är resultatet av en bristande cirkulation.
Advertisement
10 vanliga symptom som skulle kunna visa att du har för höga kolesterolvärden - 2
  • Dålig andedräkt. Ofta uppstår denna störning även hos personer som tar hand om sin munhygien. Orsaken är den dåliga matsmältningen utöver förändringen av salivets pH.
  • Känsla av trötthet och asteni. Det finns flera anledningar till varför du kan känna dig trött eller svag, men en av dem är den låga tillströmningen av syre och näringsämnen.
10 vanliga symptom som skulle kunna visa att du har för höga kolesterolvärden - 3
  • Födoämnesallergi. Vid högt kolesterol tenderar kroppen att utveckla svårigheter med att smälta feta livsmedel såsom stekt mat, ost, rött kött, gluten etc.
  • Urticaria. Klåda, hudirritation, akne och rödaktiga fläckar kan alla vara tecken på ett lidande i kroppen som försöker ta bort det överflödiga kolesterolet.
  • Tung känsla. En förhöjd nivå av lipider i blodet och i levern saktar ner ämnesomsättningen som påverkar matsmältningen och ger en känsla av obehag i magen.
Anderson Mancini/Flickr

Anderson Mancini/Flickr

  • Angina. Högt blodtryck och dålig cirkulation kan påverka hjärtat och orsaka mer eller mindre mild bröstsmärta.
  • Ögonproblem. Suddig syn, brinnande känsla, gulfärgning av den vita delen av ögat är alla varningssingnaler på att man har dålig cirkulation på grund av för högt kolesterol.

Alla dessa symtom kan hänföras till flera andra faktorer och har ingen sann diagnostisk validitet. Vid ett eller flera obehag är det dock lämpligt att kontakta din läkare för att utföra ytterligare kontroller.

Advertisement