Är du full av oro? Det finns ett sätt att bli av med den och det är lättare än du tror

av sofia

29 April 2019

Är du full av oro? Det finns ett sätt att bli av med den och det är lättare än du tror
Advertisement

Nästan alla vet att en trevlig promenad är det enklaste och mest effektiva sättet att rensa sina tankar och förbättra sitt humör. När sinnet är invaderat av många bekymmer, är det mycket användbart att gå ut och få lite frisk luft och ta en promenad utan någon exakt destination för att omorganisera tankarna och minska den press du är utsatt för. Men nu framhäver även vetenskapen de goda egenskaperna hos denna enkla och hälsosamma vana.

Advertisement
Free-Photos/pixabay

Free-Photos/pixabay

Denna fråga var föremål för en specifik studie genomförd av en grupp neurovetenskapsmän och kvinnor från Princeton University, New Jersey, USA (forskningskälla). I experimentet fanns två grupper av marsvin, en grupp som utsattes för "fysisk aktivitet", den andra "stillasittande". I den första gruppen observerades aktivering av hormoner för välmående, substanser som har förmåga att hämma excitationsmekanismerna i nervcellerna. Resultatet var därför att de ämnen som användes för rörelsen visade mindre symtom på agitation och ångest. Den goda nyheten är att du inte nödvändigtvis måste vara en marsvin för att dra nytta av det.

Allvarligt talat är den lilla upptäckten bara den empiriska bekräftelsen på en sanning som redan är känd och tillämpas dagligen av många människor. Att promenera är därför inte bara ett bra botemedel mot depression och stress, men också ett utmärkt verktyg för att "återställa" hjärnan och börja arbeta mer produktivt än tidigare. En lugn promenad till fots är i själva verket det bästa sättet att släppa det mentala kaoset och enbart koncentrera sig på vägen, det du möter, andas och komma tillbaka i kontakt med ditt inre jag. Att promenera är dessutom en aktivitet som är tillgänglig för alla och perfekt för alla åldrar.

Advertisement
epicantus/pixabay

epicantus/pixabay

För att uppnå välbefinnande är det sammanhang som du promenerar i grundläggande. Att gå i en folkmassa, på trånga gator eller i ett köpcentrum skiljer sig från att göra det i en skog, i bergen eller på stranden. Sinnet behöver lugn och ro för att återhämta sig, så när du har möjlighet och tid, är det bättre att välja ett lugnt ställe långt ifrån stadens kaos. På detta sätt kan du verkligen ladda upp dina batterier och återgå till vardagen full av entusiasm och energi.

Advertisement