Den här spanska skolan har introducerat hemkunskap, ungdomarna lär sig att stryka, städa och laga mat

av sofia

02 April 2019

Den här spanska skolan har introducerat hemkunskap, ungdomarna lär sig att stryka, städa och laga mat
Advertisement

Förr i tiden fick ungdomar lära sig att städa upp och hålla sitt rum i ordning när de kallades för att utföra militärtjänst. Idag är detta inte längre obligatorisk  och det är verkligen sällsynt, särskilt bland pojkar, att ungdomar vet hur man klarar av även de enklaste hushållssysslorna. För att avhjälpa detta har en spansk skola lanserat idén om att inkludera lektioner i hemkunskap bland de andra ämnena på schemat precis som man gör i Sverige. 

Advertisement
Colegio Montecastelo

Colegio Montecastelo

Skolan ifråga är Colegio Montecastelo, som ligger i Vigo, en stad i nordvästra Spanien som ingår i provinsen Pontevedra. I det normala lärarprogrammet tillsattes en kurs i vilken matlagning, strykning och städning etc. lärs ut. Bland lärarna finns även några av papporna till eleverna

Advertisement
sheppard.af.mil

sheppard.af.mil

Nyheten överraskade alla och väckte samtidigt mycket nyfikenhet. Så länge det pratades om matlagning verkade skolbarnen reagera ganska normalt, men angående de andra uppgifter misstyckte en del till en början. Trots det ursprungliga motståndet fortsatte lektionerna med framgång, med många unga som också upptäckte att de var duktiga och kunde göra saker som var "typiskt kvinnliga" och som de inte ens trodde att de kunde göra.

Tillfredsställelse och applåder kom också från föräldrarna som utnyttjade möjligheten att testa pojkarnas färdigheter även hemma. Eleverna misstyckte inte och visade att de hade lärt sig det de hade gjort i klassrummet. Utöver en smart marknadsföringsstrategi är initiativet mycket värdefullt och användbart. Med denna metod kan unga människor faktiskt lära sig begrepp som kommer att vara användbara för dem som vuxna, både som ensamma och när de bildar en familj.

nellis.af.mil

nellis.af.mil

En annan progressiv aspekt är också att förmedla tanken om att alla borde bidra hemma och att vissa uppgifter inte nödvändigtvis bara hör till kvinnor. Med tanke på experimentets framgång har skolans rektor gjort det känt att de kommer att öka tillgången till kurserna och hoppas vara ett exempel även för andra skolor i Spanien.

Advertisement