Vi har alla det här "ogräset" i trädgården, men få av oss vet vad det är bra för

av sofia

06 April 2019

Vi har alla det här "ogräset" i trädgården, men få av oss vet vad det är bra för
Advertisement

Rätt näring är en integrerad del av en hälsosam livsstil, men inom detta område finns det fortfarande så mycket att upptäcka och experimentera. Nutritionsexperter och forskare hittar varje dag något nytt, särskilt i växtvärlden. Fler och fler individer väljer att berika sin kost eller till och med att basera den helt på intaget av växtsorter från de vanligaste arterna, vars fördelaktiga egenskaper vi får ta lärdom om först nu.

Advertisement
Frank Vincentz/Wikimedia

Frank Vincentz/Wikimedia

Ett emblematiskt fall är att portulaca oleracea eller portlak en spontan växt som kan växa i trädgården och som har flera hälsofördelar. Den är vanlig i Amerika, Australien, Kanada, Europa och Sydafrika. Den ser inte särskilt inbjudande ut och även den amerikanska avdelningen för jordbruk klassificerar det som "ogräs". Om du övervinner den initiala skepticismen är fördelarna dock otroliga, eftersom denna växt faktiskt är en riktig "superfood", rik på näringsämnen för kroppens välbefinnande.

Advertisement
Harry Rose/Flickr

Harry Rose/Flickr

Denna växt etablerar sig gradvis också i restauranger för att kunna förbereda läckra rätter. Vad som verkligen är förvånande förutom vitamin- och mineral innehållet är dess goda smak, idealisk för att berika många rätter med smak, för att konsumeras både kokta och råa. I detalj innehåller endast en portion portulaca Omega3, ca 28 mg kalcium, 19 mg magnesium, 212 mg kalium och 19 mg fosfor. Som om det inte var tillräckligt innehåller endast 100 gram av produkten 12,2 mg E-vitamin, 19 mg beta-karoten, ca 26 mg vitamin C och 14 mg glutation.

Mokkie/Wikimedia

Mokkie/Wikimedia

Den agerar genom att reglera blodtrycket och kan minska en måttlig hypertoni, är bra för hjärt-kärlsystemet och ger ett mer resistent immunförsvar. Portlak har också förmågan att kontrollera blodsockernivån, vilket är användbart vid diabetes, och slutligen är det en riktig botemedel mot huvudvärk.

Dessa är bara några av de fördelar som testats och upptäckts av ny forskning, men säkert kommer andra och snart att dyka upp, inte bara inom livsmedelssektorn utan även på det farmakologiska området. Om du hittar denna planta i din trädgård bör du därför tänka till en extra gång innan du slänger den.

Advertisement