12 artighetsregler som idag inte längre används - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
12 artighetsregler som idag inte längre…
De 3 känslomässiga såren från det förflutna som inte tillåter dig att gå vidare Barn som går och lägger sig sent har större chans att få problem enligt psykologerna

12 artighetsregler som idag inte längre används

1.565
Advertisement

Hur många gånger har du hört från mor- eller farföräldrar att "dagens barn ..." är annorlunda och att "på min tid ..." fanns det mer artighet? Förmodligen ofta och det är möjligt att du ofta har reagerat genom att himla med ögonen ett ögonblick. Tills du själv blir vuxen och en dag ser på barn och liknande ord med samma mening kommer ut ur din mun.

Det är oundvikligt att tiderna förändras och likaså vanor och traditioner och relationen mellan generationerna, men detta rättfärdigar inte förlusten av artighet. Det här är några av de goda grundläggande reglerna som de flesta av oss vuxna har vuxit upp med och som vi ibland saknar.

 • 1. Den gyllene regeln. Principen som styrde alla sociala förhållanden och fanns inpräntat i våra sinnen: gör inte mot andra vad du inte vill att de ska göra mot dig.

   

 • 2. De magiska orden. Barn gav inte order, så varje förfrågan åtföljdes av "tack" och varje tillåtelse vi fick besvarades med ett "tack"
 • 3. Att tilltala andra med respekt. Främlingar och alla vuxna man inte kände väl niade man.

   

 • 4. Diskutera aldrig med en vuxen. Att inte lyda en förälders order eller ifrågasätta ordens giltighet innebar att man fick ett minnesvärt straff.
 • 5. Armbågarna. De brukade alltid vila på bordet och mamman uppmanade alltid sina barn om att ta bort dem därifrån omedelbart.

   

 • 6. Förlåtelse. Villkoret för att rentvå sig från all skuld och rättfärdiga sig var att be om förlåtelse. Något annat sätt att motivera eller förklara sina handlingar skulle förlänga straffet.

   

 • 7. Tillståndet. Det var nödvändigt att be om lov för en hel del saker: gå ifrån bordet före de andra, gå på toaletten, gå ut för att leka osv.

   

 • 8. Lämplig hälsning. Det fanns inget universellt "Hej", om inte bland vännerna i parken. Vuxna hälsades med "God morgon", "God eftermiddag" och "God kväll". Det var trots allt inte särskilt svårt att förstå när det var rätt tidpunkt att använda den ena eller den andra.
Advertisement
 • 9. Hatten. När man kom in på en stängd plats, hade barn och män skyldighet att ta av hatten eller kepsen. Samma regel användes i alla andra situationer som krävde respekt, till exempel när man pratade med en polis eller skulle säga en bön.

   

 • 10. Konditionalis. Detta okända sätt, tyvärr ofta förvirrat med konjunktiv, var verbet för att formulera varje förfrågan. "Jag skulle kunna", aldrig "jag kan".

   

 • 11. Avbryt inte vuxna. När de vuxna pratade, var det nödvändigt att vänta på en paus i deras konversation för att kunna berätta något för dem.

   

 • 12. Lämna plats. På bussen eller på tåget stod vi alltid för att lämna vår plats till en äldre person som inte hade någon. Ingen vände sig någonsin åt andra hållet och inte heller var den äldre tvungen att fråga.

 

Kanske tror någon att de idag är för strikta regler. men hela generationer har följt dem och det verkar inte som att dessa goda regler har skadat dem. Saknar du dem också?

Tags: MärkligtBarn
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack