Att arbeta 4 dagar i veckan är fördelaktigt för hälsan, produktiviteten och miljön - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Att arbeta 4 dagar i veckan är fördelaktigt…
Värdig ensamhet är bättre än en relation som vi inte trivs i Att ta hand om barnen är mer tröttsamt än att arbeta utanför hemmet enligt en undersökning

Att arbeta 4 dagar i veckan är fördelaktigt för hälsan, produktiviteten och miljön

09 Februari 2019 • Av sofia
1.182
Advertisement

De som lever i samhället idag anser att den klassiska arbetsveckan - från måndag till fredag 9.00 till 17.00 - är absolut normalitet. Men många ignorerar det faktum att denna livsstil istället är en erövring som erhållits efter en lång och svår kamp, när arbetsskiften på fabrikerna var utmattande och arbetarna hade otillräckliga skydd.

För dem som levde i början av förra seklet tycktes det  vara dumt att bara arbeta 5 dagar i veckan i 8 timmar om dagen. Historien verkar upprepa sig idag, när man diskuterar möjligheten att arbeta endast 4 dagar i veckan.

image: pixabay.com

Den digitala tidsåldern har idag lett till mycket snäva arbetsrytmer, så pass mycket att människor i många fall hoppar över sin lunchpaus eller att de jobbar övertid oftare. Men paradoxalt nog leder denna trend inte till en ökning av produktiviteten, utan snarare en minskning. Faktum är att stress och trötthet inte bara genererar mindre effektivitet utan även leder till att medarbetarna tar ut fler sjukdagar under året.

I de länder där man har testat en 4-dagars arbetsvecka finns det lägre frånvaro och anställda som med tiden lyckas ägna sig mer åt självomsorg och fysisk aktivitet.

image: pixabay.com

Färre arbetsdagar innebär inte bara mer välbefinnande för människor, utan också fördelar för miljön. Att gå från 7 till 4 dagar betyder i huvudsak att tjäna 3 dagar när anställda inte är tvungna att resa med bilen till jobbet. Det innebär att föroreningarna minskar och även bränsleutgifterna. Samtidigt förblir kontoret stängt och förbrukar en enorm mängd mindre energi.

Så många fördelar, för människors välbefinnande och för planetens hälsa. Tänk er att man bara genom att minska arbetstiden för en individ med endast 10%, sänker koldioxidutsläppet med 15%. Det senare är praktiskt taget måttet av mängden koldioxidutsläpp och växthusgaser som släpps ut i atmosfären under mänskliga aktiviteter.

Slutligen finns den ovannämnda frågan om produktivitet, vilken tydligen skulle förbättras tack vare en större koncentration och klarhet hos mer avkopplade arbetare. I nuläget är 4-timmars arbetsveckan bara en hypotes, men att titta på och jämföra det förflutna med nutiden kan vara till uppmuntran och få oss att tro att allt är möjligt.

Tags: MärkligtJobbHälsa
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack