Vespa "Bazooka": Här är Piaggios modell som kunde slåss mot pansarvagnar - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Vespa "Bazooka": Här är Piaggios modell…
16 designidéer som visar sig vara mycket användbara Här är växten som enligt NASA eliminerar föroreningar i våra hem

Vespa "Bazooka": Här är Piaggios modell som kunde slåss mot pansarvagnar

Av Linda Solari
1.797
Advertisement

Bland de många italienska märkesvarorna är Vespa säkert en av de mest kända. Om du inte är entusiastisk, kan den här ovanliga modellen dock ha undgått din kunskap: på 1950-talet letade Frankrike efter ett företag som skulle kunna utföra ett snabbt transportmedel som skulle kunna bära pansarvärnsvapen. Arbetet kommenderades till det italienska företaget Piaggio, som började arbeta med Vespa 150 TAP-modellen.

Ett ett snabbt transportmedel för Indokina kriget

Den franska regeringen behövde ett lätt transportmedel att använda i kriget i Indokina; Tre produktionshus gick in i tävlingen: Valmobile, Bernardet och Piaggio. I slutet var det Enrico Piaggios företag som vann och fick i uppdrag att producera Vespa "Bazooka"; Denna modell tillverkades i Frankrike, av Acma.

Kriget slutade dock innan Piaggio lyckades slutföra sitt uppdrag. Trots det fortsatte Piaggio att arbeta med Vespa 150 "Aero Parachute Troops", som presenterades vid den 33:e Milan Motor Show i december 1955, och som användes senare i kriget i Algeriet.

Advertisement

Vespa TAP 150 monterade en M20-kanon, ett 89 mm granatgevär, som kunde penetrera 280 mm pansarplåt.

Den producerades under åren i den fransk-algeriska konflikten, i vilken den afrikanska staten fick sitt oberoende från Frankrike.

I motsats till vad du kan tänka dig kunde TAP 150 inte användas när man körde den: kanonen skulle monteras ner och laddas manuellt.

Produktionen av denna modell slutade 1959. Har du någonsin sett den?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack