En ung man vägrar avsluta sin arbetsintervju: "Jag är inte villig att utföra en sådan uppgift gratis"

av sofia

01 Maj 2024

En ung man vägrar avsluta sin arbetsintervju
Advertisement

Anställningsintervjuer är något man måste göra om man söker jobb, oavsett om man vill det eller inte. Att göra ett bra intryck är avgörande för en potentiell anställning, och det är därför viktigt att öva på att göra ett gott intryck och hantera eventuell nervositet som kan uppstå under en sådan prövning.

I slutändan handlar det om en bedömning av personen och dennes förmågor i förhållande till en eller flera kompetenser. Killen i vår historia hamnade i en besvärlig situation efter att ha nått det sista steget i en rekryteringsprocess i form av en sista tidskrävande uppgift.

Advertisement

Arbetsintervjun som den unga mannen gick på och svaret han fick av sin chef

Ett inlägg på X (tidigare känt som Twitter) där en arbetsgivare delade det senaste utbytet med en ung sökande har fått en hel del uppmärksamhet.

"Bra, jag är nöjd med vårt samtal. Vänligen slutför det bifogade ekonomiska testet." Vid denna punkt hade killen tydligen efter att ha sett uppgiften han skulle utföra, sagt: "Det är mycket arbete med detta test. Eftersom jag inte vet var jag står vill jag inte spendera en och en halv timme på denna uppgift."

När chefen hörde detta svar tvekade han inte längre och sade: "Nu kan jag tala om för dig exakt var du står."

Pojken blev alltså avvisad för att han vägrade utföra en uppgift som i själva verket inte bara var ett test, utan också obetalt arbete. Inlägget ledde omedelbart till en enorm kontrovers.

Advertisement

Kommentarerna från användare på X

Freepik - Not the actual photo

Människor på nätet splittrades snabbt och hade starkt delade åsikter. "Jag stödjer den anställde som drog sig tillbaka", skrev en person, "En gång fick jag göra ett test av ett företag. Efter att ha arbetat i över fyra timmar, sa de att de älskade mitt arbete. Dagen efter fick jag reda på att de hade avskedat 30 % av personalen - jag förstår varför folk kan känna sig misstänksamma", skrev en annan.

Det verkar som att det är vanligt att vissa "luriga" arbetsgivare utsätter jobbsökande för tester även när det inte finns någon ledig tjänst, vilket ger dem möjlighet att utnyttja människor och inte betala för deras arbete.

Arbetsgivaren kommenterade inlägget: "Om han hade svarat mig med: 'Jag är mycket kompetent och kommer inte att göra detta gratis, betala mig 1000 dollar så utför jag uppgiften', skulle jag ha betalat honom och han skulle ha fått jobbet", förklarade företagaren. Många har tagit chefens parti och menar att många unga inte vill arbeta.

Slutligen undrade några användare: "Men visste killen om att han skulle behöva göra det här testet under selektionen?", varpå entreprenören svarade: "Självklart, vi diskuterade faktiskt alla olika faser innan intervjun började". Med dessa fakta i åtanke, vem anser du har rätt?

Advertisement