Chefen för företaget vill tvinga en av sina anställda att betala ett misstag ur egen ficka

av sofia

14 Oktober 2023

Chefen för företaget vill tvinga en av sina anställda att betala ett misstag ur egen ficka
Advertisement

En massa olika saker kan ske på en arbetsplats, såsom positiva och stimulerande möten, födelsen av en ny vänskap eller till och med kärlek, men också tråkiga händelser som kan försätta oss i allvarliga svårigheter. Tyvärr är det inte ovanligt att en person blir anklagad för vårdslöshet på arbetsplatsen av en överordnad, och om det handlar om stora summor pengar kan situationen verkligen bli väldigt spänd...

Detta är exakt vad som hände huvudpersonen i denna berättelse. Hans chef pressar honom och nu vet han inte längre hur han ska ta sig ur situationen. Det var därför han ber om hjälp på nätet i hopp om att hitta en väg ut ur denna mycket jobbiga situation. Låt oss tillsammans kika på vad som hände.

via Reddit

Advertisement

Ett misstag... men vems ansvar är det egentligen?

Ett misstag... men vems ansvar är det egentligen?

Drazen Zigic/Freepik - Not the actual photo

Killen berättar att han har ett nära samarbete med en kollega och ansvarar för att utfärda kommersiella fakturor för inköp, medan den andra anställde tar emot beställningar från kunder. Inget ovanligt än så länge, förutom att ett av deras kundföretag vid ett visst tillfälle slutade betala för de köpta produkterna, men inte med att lägga beställningar.

Så mannen anmälde redovisningsproblemet till den administrativa avdelningen som sa åt honom att inte oroa sig och begränsa sig till att utföra sin arbetsuppgift, nämligen upprätta fakturor och inget annat.

Han fortsatte arbeta på under en tid och följde de instruktioner han fick. Sedan en dag knackade chefen för företaget argt på hans dörr.

Advertisement

Användarnas lösning

Användarnas lösning

pressfoto/Freepik

Han ville ha en förklaring angående ett underskott, en redovisningsskillnad på runt 10 000 euro och han skyllde på killen! Den anställde förklarade naturligtvis vad han hade fått till svar när han tagit upp frågan, men han hölls ändå ansvarig.

Chefen tvingade honom att betala hela det saknade beloppet direkt ur egen ficka, vilket gjorde honom chockad. Att säga upp sig verkade inte heller vara ett alternativ då han när han skickade in sitt avskedsbrev fick avslag med motiveringen att de inte kunde acceptera det förrän hans skuld till företaget var betald. Så nu sitter han i en situation som inte tillåter honom att lämna sitt jobb och blir tvingad att betala för ett misstag han faktiskt inte är ansvarig för. Detta är tipsen han har fått från andra användare.

"Rättsligt sett kan de inte tvinga dig att betala något, även om felet faktiskt var ditt. På sin höjd kan de avskeda dig, men absolut inte förvänta sig att du ska betala tillbaka pengarna", skrev någon, "I situationer som dessa är det alltid att rekommendera att få allt nedskrivet genom att skicka ett e-postmeddelande i stil med 'Jag blev tillsagd att agera på detta sätt (beskrivning av förfarandet) kan du bekräfta detta?', "Du måste kontakta en advokat! De försöker pressa dig på pengar men kan inte göra det. Byt företag så snart som möjligt." Vad skulle du föreslå i en sådan här situation?

Advertisement