De tackar nej till porslin som mormorn har sparat i flera år

av sofia

30 April 2024

Advertisement

Mammor, mormödrar och farmödrar har ofta seden att köpa föremål som fat, lakan och andra föremål till hemmet för att bevara dem åt framtida generationer. Denna tradition innebär att man sparar, utan att använda, det som köpts, förvarar det i perfekt skick och håller det fläckfritt för att överlämna det från generation till generation.

Problemet uppstår när ättlingarna ska få dessa "gåvor" från de äldre. Det är inte alltid säkert att de sparade föremålen faller de yngres generationerna i smaken, vilket kan leda till diskussioner och missförstånd, precis som i historien vi nu kommer att berätta.

Advertisement

Ett arv för framtida generationer...

Dima Solomin/Pexels

Att glädja de äldre i familjen är en gest som ofta uppskattas. Relationerna med föräldrar och mor- och farföräldrar är vanligtvis bland de mest värdefulla, eftersom de är bärare av minnen, historia och familjetraditioner. Det är berikande att samtala med dem och ta del av den visdom de kan förmedla. För de flesta av oss stämmer detta, men det finns alltid undantag. Den berättelse som följer är just ett sådant undantag.

I ett Reddit-inlägg beskrivs en situation där en äldre kvinna står i centrum för familjens uppmärksamhet på grund av vad hon valt att donera. "Min fru är upprörd på min svärmor eftersom hon förväntar sig att vi ska behålla allt hennes porslin som om det vore ett museum," berättar inläggets författare. "Min svärmor ville att var och en av oss skulle välja ett porslinset, men när alla vägrade kände hon sig förolämpad och blev ledsen. Min fru förklarade för henne att dessa saker hade varit inlåsta i ett skåp i åtminstone 30 år och att hon endast använt mycket gamla tallrikar och glas vid särskilda tillfällen," fortsätter han. "Hon försökte ursäkta sig med att hon brukade använda dem vid festluncher och middagar, men vi vet att detta inte stämmer."

Advertisement

Vad representerar familjens porslin för äldre människor?

George Hodan/Needpix

Familjeporslinet och dess användning, samt ungdomarnas brist på intresse, har därför gett upphov till diskussioner. Många av oss har nog varit med om liknande situationer, där en farmor, mamma eller svärmor har hållit fast vid tanken att efterkommande ska värdera och vårda dessa arvegods, och kanske bevara dem med samma omsorg som tidigare, även om så inte alltid är fallet. "Min fru sa till min svärmor att när hon inte längre finns kommer vi att använda tallrikarna som frisbees," fortsatte mannen.

Ett sådant uttalande skapar naturligvis problem, men hur kan man få en närstående att förstå att de inte önskar behålla ett visst föremål som kanske har en stil som avviker starkt från deras egen och inte alls tilltalar deras smak? Reddit-användarna spenderade mycket tid med att reflektera över detta, göra olika överväganden och till och med försöka förklara denna samlariver. "För många, särskilt under efterkrigstiden, var innehavet av ett eller flera fina och dyra porslinsset, kanske till och med oanvända, ett tecken på framgång," läser vi i en kommentar. "Det gav en känsla av att ha övervunnit svåra tider och att ha bekräftat sin identitet."

Enkla föremål, som många ansåg vara av dålig smak, föråldrade och nästan oanvändbara, representerar för de äldre en återhämtning och en väg ut ur mycket mörka perioder.

Att tacka nej på ett vänligt sätt...

Det är ofta därför äldre personer värderar att lämna föremål som arv, och ett avslag kan uppfattas negativt. Det kan vara tillräckligt att sitta ner med dem och förklara att dessa föremål inte längre har samma betydelse som tidigare, eller så kan man tacka ja till dem för att göra dem glada, även om föremålen inte kommer att användas.

Har du någonsin varit i en liknande situation, och hur hanterade du den utan att såra någon närstående?

Source:

Reddit

Advertisement