Han upptäcker en familjeskatt som grävts ned 80 år tidigare tack vare en karta som hans pappa hade ritat upp

av sofia

06 April 2024

Han upptäcker en familjeskatt som grävts ned 80 år tidigare tack vare en karta som hans pappa hade ritat upp
Advertisement

Varje familj har sin egen historia, vilket inte bara återspeglas i de berättelser som våra förfäder har förmedlat och som har överförts från generation till generation, utan också av mer eller mindre uråldriga och värdefulla föremål som har överlevt genom åren och nått kommande generationer. Det är dock inte alla som lyckas bevara dessa viktiga familjearv, oändliga rikedomar och ovärderliga skatter som har en historia att berätta, minnen från en svunnen tid.

Det finns människor som inte behöver arbeta särskilt hårt för att få njuta av detta och andra som tyvärr aldrig kommer att kunna få det nöjet, men sedan finns det också de som gör otroliga upptäckter nästan ett helt sekel senare.

Advertisement

En familjs historia...

En familjs historia...

AdinaVoicu/Needpix

När vi är barn tycker vi om att leta efter gömda skatter med hjälp av påhittade kartor som bland skogsstigar och dolda faror leder oss till underbara upptäckter. Men skulle du någonsin kunna föreställa dig att hitta en skattkarta i verkligheten som dessutom leder till en riktig skatt? Detta är vad som hände med en man, en son och sonson som lyckades hitta en gömd skatt 80 år efter det att den hade grävts ned.

Hans namn är Jim Glazewski, son till Gustav och barnbarn till Adams, som blev känd för den spektakulära affären han var inblandad i. Hans familj var ursprungligen från Polen och redan 1939, under andra världskriget, hade familjen lämnat sitt hemland för att undkomma attackerna som snart skulle invadera dessa områden. Vår huvudpersons farfar stannade lite längre för att "skydda" sina ägodelar, men även han tvingades tillslut lämna sitt hemland, dock inte innan han hade gömt sin familjs värdefulla ägodelar, det dyrbara silvret som han inte lyckades ta med sig, men som han vägrade lämna i händerna på eventuella inkräktare för allt i världen.

Efter denna flykt återvände ingen i familjen någonsin till den gamla egendomen där de bodde och som låg nära dagens stad Lviv. Adams hade 4 barn, men ingen av dem hade lust att på något sätt försöka leta upp den dolda skatten, trots att de kände till den och förde berättelsen vidare från generation till generation.

Advertisement

En skattkarta uppritad 50 år senare

En skattkarta uppritad 50 år senare

Pen News/Youtube screenshot

Många år senare kom dock Jan som, ivrig att upptäcka detaljerna om familjens historia, på alla sätt försökte övertyga sin pappa Gustav om att ge honom information angående denna ökända gömda och aldrig mer funna skatt. Även om den äldre mannen till en början var motvillig, lät han sig sedan övertygas om att berätta detaljerna om gömstället, han ritade till och med en karta för hand över den exakta punkten där de dyrbara föremålen fanns. Genom att utgå från sitt minne ritade Gustav linjer, skogar och stigar, tills han lyckades genomföra resan från godset som kanske skulle leda Jan till denna stora upptäckt.

Jan fick kartan av sin pappa redan 1989, 50 år efter det att familjen Glazewski hade lämnat sitt hemland, och från det ögonblicket är det som om han hade fått en viktig uppgift: han var tvungen att hitta skatten. Så han återvände dit 2019 och började arbeta för att förstå hur han skulle tolka kartan och tyda den på ett modernt sätt, med tanke på att området inte längre var vad det var 80 år tidigare.

Tid och tålamod fick honom att identifiera grunden till det gamla familjehuset, att så smått förstå de platser som hans pappa hade ritat upp och hans tålamod och uthållighet förde honom till en punkt där skatten förmodligen fanns. Hittade han den?

80 år senare hittades skatten

Svaret är ja, Jan lyckades hitta skatten tack vare hjälp av metalldetektorer och mycket tålamod. Silver, bestick, föremål, juveler och mycket mer kom fram tack vare indikationerna som hans pappa Gustav skrivit ned på en handritad karta efter mycket lång tid. Det framstår som otroligt att kunna minnas alla dessa detaljer och att lyckas dokumentera dem, men han lyckades. Han gav en ledtråd till sin son, som tog uppdraget så seriöst att han beslutade sig för att följa i sin familjs fotspår. Genom att gräva i dessa helt förändrade områden, lyckades han hitta föremål med stort kulturellt och historiskt värde, ovärderliga inte bara som artefakter, utan även på ett emotionellt plan.

"Det var väldigt spännande att hitta den skatten - erkände mannen - särskilt för att jag lyckades följa de direktiv som min far hade gett mig".

Det är inte varje dag som man stöter på en liknande upptäckt och att plötsligt hitta föremål som grävts ned nästan ett helt sekel tidigare, under en speciell period av familje- och världshistorien, är något helt otroligt. Det är svårt att förstå om man inte har upplevt det personligen, och vi kan endast föreställa oss hur känsloladdad den stunden måste ha varit för denna man. Har du någonsin stött på något lika betydelsefullt?

Advertisement