"Min svärmor säger att jag är en dålig mamma bara för att jag inte vill sluta jobba... det är inte rättvist"

av sofia

29 Mars 2024

"Min svärmor säger att jag är en dålig mamma bara för att jag inte vill sluta jobba... det är inte rättvist"
Advertisement

Svärmor: ett ord som väcker många olika tankar, både positiva och negativa. Vi har alla haft eller kommer att ha en sådan relation och, oavsett om man är man eller kvinna, kan man anse sig vara lyckligt lottad om man kommer överens och inte inkräktar på varandras territorium. Men det finns också de som är mindre lycklig lottade, där relationen med personen i fråga inte är framgångsrik och leder till bråk. I dessa situationer riskerar vi ständiga konflikter, motsättningar, meningsskiljaktigheter och det är omöjligt att tillbringa tid tillsammans med familjen utan att det slutar med gräl.

Advertisement

Bör en kvinna sluta jobba när hon bildar familj?

Bör en kvinna sluta jobba när hon bildar familj?

Luis Quintero/Pexels

Att komma överens med din partners mamma är inte alls lätt. Svartsjuka, konkurrens och onödiga kommentarer lurar alltid runt hörnet och påverkar denna typ av relation starkt. Hur gör man för att undvika konflikter? Det beror på personligheten hos de inblandade, på hur mycket man är villig att kompromissa och på det tålamod manhar. Men det kommer en punkt där även den lugnaste kvinnans eller mannens tålamod tar slut, vilket leder till konfrontation. Detta är exakt vad som hände med kvinnan vi nu vill berätta om.

Hennes historia blev känd på Reddit efter det att hon berättade om den senaste händelsen med sin svärmor, som fick dem att bråka. Det handlade om denna kvinnas och mammas arbete, om hennes dagliga åtaganden och hur hon skötte hushållet.

"Jag är 31 år och jag arbetar inom datasäkerhetstekniksektorn - börjar kvinnan - jag tjänar mycket bra, liksom min man som är läkare och har en utmärkt lön. Vi har ett barn och ett till på väg, och eftersom min man tjänar bra, är det många som säger till mig att jag borde lämna mitt jobb för att ägna mig åt min familj. Fruarna till min mans kollegor och även min svärmor insisterar på denna aspekt. Mitt arbete är väldigt lugnt och påverkar inte min graviditet eller moderskap på ett negativt sätt och därför finner jag inte någon anledning till att sluta på jobbet - fortsatte hon - Tillsammans med min man har vi lagt upp en plan för städning, matinköp, skötsel av gräsmattan och alla praktiska aspekter genom att begära hjälp utifrån, så vi behöver bara ta ta hand om middagen och umgås i familjen".

Advertisement

"Är jag en dålig mamma om jag inte väljer att vara hemma?"

"Är jag en dålig mamma om jag inte väljer att vara hemma?"

Thirdman/Pexels

Organisationen hemma var därför inte alls dålig, förutom att kvinnans arbete fortsatte att skapa problem i hennes svärmors ögon vilket ledde till bråk. En kväll, berättar denna mamma att de åt middag med svärmorn och att hon gav kvinnan beröm för den goda maten. Vår huvudperson berättade för henne att hennes man hade lagat middag den kvällen, vilket gjorde hennes svärmor upprörd.

"Hon blev chockad över detta - skriver kvinnan i inlägget - hon sa till mig att det inte var rätt att min man skulle behöva tänka på middag efter så många timmars arbete, att en mamma visar sin tillgivenhet genom att ta hand om huset och städa för sin man och sina barn och att jag borde ha gjort det istället för att jobba. Jag blev väldigt arg - erkänner hon - jag påpekade för henne hur viktigt mitt ekonomiska bidrag är för att vi ska kunna hålla en viss standard och att jag inte skulle ha anpassat mig för så uråldriga idéer om att det är kvinnan som ska ta hand om allt”.

Ett svar som gjorde att hennes svärmor kände sig kränkt och hennes man var tvungen att ingripa för att få sin mamma att förstå att hushållsorganisationen var väl genomtänkt, att det fungerade bra för dem och att det inte fanns något behov av att pressa hans fru att lämna sitt jobb. Mannen lämnade därför inte sin fru "försvarslös" ett enda ögonblick utan stöttade henne genom att gå emot sin egen mamma.

Paret var åtminstone överens...

Reddit-användarna var på hennes sida och hävdade att hon gjorde rätt i att försvara sina val, eftersom en bra mamma inte bara är den som bestämmer sig för att ge upp sin karriär för att ta hand om huset och barnen, utan också alla de som ägnar sig åt båda. Om paret hade hittat en balans när det gällde hushållssysslorna, varför var då denna svärmor tvungen att ingripa för att tala om hur fel det var? Om dessa beslut fattas i samförstånd, om ingen i paret böjer sig för den andra, borde inte en utomstående människa lägga sig i.

Lyckligtvis har denna typ könsuppdelningar övervunnits sedan ett tag tillbaka, men tydligen har en del fortfarande svårt att förstå att det inte finns mansroller eller kvinnoroller längre. Jämställdhet är en viktig del av dagens samhälle, precis som respekt för människor och deras beslut är viktigt.

Håller du med?

Advertisement