En 30-åring visar skillnaderna generationer emellan angående bebisars sömn

av sofia

17 Februari 2024

En 30-åring visar skillnaderna generationer emellan angående bebisars sömn
Advertisement

Vissa läror verkar tidlösa, vi pratar om såkallade "visdomsord" som förs vidare från föräldrar till deras barn i generationer, som när vi som barn blir tillsagda att alltid vara mycket försiktiga när vi korsar vägen och så vidare.

Vissa levnadsregler är helt enkelt avsedda att alltid förbli desamma trots tidens gång. Ändå har känsliga ämnen som att ta hand om en nyfödd bebis genomgått betydande förändringar och bara inom loppet av en generation har de förändrats drastiskt.

Advertisement

Skillnaderna i hur man sköter en bebis under de senaste 30 åren

Skillnaderna i hur man sköter en bebis under de senaste 30 åren

@thingsiwishihadknown_/Instagram

En charmig video på Instagram ville tydliggöra de stora förändringar som skett de senaste åren. En mamma och en dotter var huvudpersonerna i en diskussion där de pratade om sina sätt att ta hand om ett nyfött barn.

Det är verkligen inget mysterium att ett nyfött barn kräver mycket uppmärksamhet, förmodligen mer än någon annan levande varelse. Anledningen är ganska uppenbar eftersom en nyfödd är mycket beroende av sin mamma och därför måste hon ta hand om sin bebis på alla sätt.

Men vad har förändrats till exempel i sättet att uppfostra ett barn mellan dessa två mammor? Monsen, 30 år gammal, diskuterade utförligt några vanor när det gäller att ta hand om ett barn med sin mamma LeighAnn, 63 år gammal, och kvinnan började med att berätta några rekommendationer som hon brukade följa: "Angående sömn la jag alltid alla 5 mina barn på mage när de skulle sova eftersom det rekommenderades av läkarna."

Vid detta uttalande kan vi i videon se Monsens ögon vidgas, slås av vad mamman nyss sa och när hon tar ordet säger hon att det nu starkt rekommenderas att låta ett spädbarn sova på rygg! Därmed kan man konstatera att indikationerna för barns hälsa har förändrats drastiskt. Låt oss se vad mer som inte längre är detsamma som tidigare.

Advertisement

Varför har läkarnas råd förändrats så mycket med tiden?

"Tidigare sov barn i samma rum som sina föräldrar i spjälsängar i bara 2 månader, medan det nu rekommenderas att låta dem sova hos dem i 6 månader upp till ett år", förklarar Monsen.

Sedan fanns det tidigare leksaker, mjuka skydd runt och andra föremål i bebisens spjälsäng, men nu ska miljön där bebisen sover hållas så "fri" som möjligt för att undvika all sorts stimuli och underlätta bebisens sömn. Sättet att övervaka barn under natten är också väldigt olika.

Faktum är att mammor för en tid sedan brukade titta in då och då för att kolla att barnen mådde bra och andades, nu installeras istället monitorer för att alltid ha ett öga på barnen. Frågan uppstår därför hur det är möjligt att rekommendationerna har blivit praktiskt taget motsatta under loppet av bara några årtionden.

Om man tänker efter har dock internets tillkomst och tillgången på mer information gjort allt annorlunda. Många studier och forskning har genomförts, möjligheten att hålla sig uppdaterad och få information har blivit alltmer inom räckhåll för människor. Detta är verkligen en positiv sak, men bortom de råd och rekommendationer som bör följas, förblir en förälders instink unik och oefterhärmlig, precis som Monsen säger. Vad tycker du om det här?

Advertisement