Han köper julgranskulor i en second-hand affär och får reda på att det rör sig om historiska fynd

av sofia

23 December 2023

Han köper julgranskulor i en second-hand affär och får reda på att det rör sig om historiska fynd
Advertisement

Juldekorationer gör högtiden med samma namn speciell och skapar en unik stämning. Vita eller färgade ljus, silvertrådar och färgglada kulor skapar en stämning full av glädje och harmoni för vuxna och barn.

Under julen bestämmer sig många för att förnya sina juldekorationer på jakt efter något mer unikt samt för att variera lite. Detta var exakt vad huvudpersonen i den här historien hade tänkt göra, men han stötte oväntat på några extremt sällsynta och ganska värdefulla dekorationer.

Advertisement

Ett mer än 150 år gammal fynd!

Ett mer än 150 år gammal fynd!

Mannen vände sig till människor på nätet på ett välkänt forum för att berätta sin intressanta historia. Han hade gått till en second hand-butik och letat efter lite julpynt och hade tänkt att kanske spendera bara några dollar och allt hade gått som han hade hoppats. För mindre än 8 dollar hade han köpt två påsar med begagnade julgranskulor.

Men bland de olika kulorna, som är en mycket vanlig dekoration på julgranar, var det 6 som hade väckt hans uppmärksamhet och gjort honom nyfiken. Så han bestämde sig för att undersöka saken mer noggrant, först genom att gå med i en Facebook-grupp av samlare, sedan genom att låta föremålen undersökas av några experter.

I slutet av hans forskning rådde det inte längre några tvivel om att de kulor han hade köpt inte var några vanliga och billiga dekorationer alls, han hade faktiskt blivit ägare till ett antal äkta Kugel-julgranskulor!

Advertisement

Kommentarerna från andra användare

Kommentarerna från andra användare

Det rörde sig därför inte om vilka dekorationer som helst utan vi talar om de första dekorationerna som användes omkring 1840 av det tyska folket för att försköna granen. Det verkar som om de var bland de första dekorationerna som någonsin släppts på marknaden och deras kvalitet är ett bevis på att de designades för att hålla väldigt länge.

De är faktiskt gjorda av tjockt glas och belagda inuti med bly, tenn och andra mycket motståndskraftiga material för att garantera deras hållbarhet över tid. De som köptes av huvudpersonen hade alltså hållt i ungefär ett och ett halvt sekel! Värdet på varje kula kan variera från cirka femtio dollar till att lätt överstiga flera tusentals beroende på dess slitage. Mannen säger att han uppskattade att hans var värda hundra dollar var.

Många användare blev förvånade över affären, som också hände på ett helt slumpmässigt sätt och kommenterade historien med entusiasm: "Det är förvånande vad som hände dig! Jag har också en som jag ärvt från min farfarsfar och jag behåller den som om det vore min mest dyrbara skatt!", skrev en användare, "Det skulle inte ens ha fallit mig in att kolla...", erkände en annan, "Det som förvånar mig mest är att färgerna (rött, blått och grönt) har förblivit oförändrade efter mer än 150 år”, konstaterade ännu en. Vad tycker du om den här historien?

Advertisement