Vid 90 år blir hon den äldsta kvinnan att ha tagit en universitetsexamen, ett stort rekord!

av sofia

24 December 2023

Vid 90 år blir hon den äldsta kvinnan att ha tagit en universitetsexamen, ett stort rekord!
Advertisement

Det kommer en tid i livet då du känner ett behov av att sakta ner, tänka på dig själv och göra så lite som möjligt och njuta av åren som återstår. Alla väljer att göra det på sitt eget sätt och att använda den tid de har till de saker de älskar att göra mest.

Kvinnan som är huvudpersonen i denna berättelse bestämde sig för att det vid 68-års ålder var dags att äntligen slutföra sin utbildning och skrev därför in sig på universitetet. Låt oss ta en närmare titt på denna underbara person och försöka förstå vad som fick henne att fatta detta beslut.

Advertisement

Berättelsen om en mycket speciell person

Berättelsen om en mycket speciell person

University of North Texas/Facebook

Minnie Payne är en fantastisk 90-årig dam som har satt ett viktigt rekord i sitt liv. Vid sin ärevördiga ålder tog hon en specialistexamen och lyckades förverkliga en av sina största drömmar.

Hon föddes inte i en rik familj, hennes föräldrar var enkla arbetare och kvinnan tog sitt diplom redan 1950, men från det ögonblicket tvingades hon ta en paus. De svåra ekonomiska förhållandena tvingade henne att lämna skolan och skaffa sig ett arbete. Hon var en outtröttlig arbetare och anställdes först på ett fastighetsbolag, sedan vid en domstol i Carolina, sedan igen som lärare och transkriberare.

1961 gifte hon sig med Dale, sin man, och med honom bildade hon familj och fick två barn. Under flera år präglade arbetet som hemmafru hennes liv, tills barnen växte upp och hon började arbeta igen.

Advertisement

Hon arbetade konstant på att bli bättre

Hon arbetade konstant på att bli bättre

University of North Texas/Flickr

"Jag har alltid velat förbättra mig själv och när jag gick i pension vid 68-års ålder bestämde jag mig för att jag inte bara skulle stå där - förklarar Payne - Min livsfilosofi är att du alltid måste göra något konstruktivt så länge du kan och jag ville fortsätta göra exakt detta".

Därmed fattade hon beslutet att skriva in sig på universitetet vid fakulteten för allmänvetenskap, en examen som hon sedan tog 2006, vid 73-års ålder. "Att berika mig själv innebär också att berika min familj - förklarar hon - vi måste alltid försöka förbättra oss med åren och det är vad jag har försökt göra".

Hon saknade sannerligen inte viljestyrka, precis som hon hade ett inte ringa intresse för kulturens värld. För den äldre kvinnan är utbildning inte en nödvändighet, utan det är mycket mer. Hon hade inte haft möjligheten när hon var ung på grund av ekonomiska svårigheter, men när hon väl nådde pensionen tänkte hon: varför inte gå tillbaka till böckerna? Naturligtvis var vägen inte särskilt lätt och det krävdes mycket ansträngning, men hon var alltid redo att kämpa.

En viktig milstolpe

Att återvända till skolan var en unik upplevelse, samt att samarbeta med människor som var mycket yngre än henne som, enligt vad hon själv berättar, alltid har stöttat henne och behandlat henne som en av sina egna, utan att ägna alltför stor uppmärksamhet åt åldersskillnaden. Professorerna var också grundläggande för hennes studier, särskilt Billy Roessler, hennes akademiska rådgivare, som alltid fanns där vid hennes sida och hjälpte henne på denna långa resa: "Minnie var noggrann i allt och kunde ha blivit klar ännu tidigare, men hon ville inte stressa och föredrog att göra det hon skulle med målet att nå den högsta nivån av sin utbildning."

Så år 2006 när hon gick ut den treåriga kursen slutade hon inte plugga utan fortsatte med specialistkursen. Dessutom har denna kvinna med tiden aldrig slutat arbeta och har varit anställd som redaktör på olika tidningar och även efter examen tänker hon fortsätta arbeta: "Det är min avsikt att fortsätta arbeta så länge jag fysiskt och mentalt kan gör det - förklarar hon - så länge jag orkar kommer jag alltid att göra allt jag kan för att förbättra mig själv".

Och vi hoppas verkligen att hon kommer att klara det trots sina 90 år och att hon under lång tid framöver kommer att kunna fortsätta vara ett exempel på viljestyrka och envishet för oss alla, men framför allt för alla de unga som kämpar med sina studier...

Advertisement