En 14-åring tas på bar gärning medan han kastar sopor på gatan och mammans bestraffning är exemplarisk

av sofia

07 December 2023

En 14-åring tas på bar gärning medan han kastar sopor på gatan och mammans bestraffning är exemplarisk
Advertisement

Uppfostran av barn är ingen enkel uppgift och det finns många saker att ta hänsyn till om man vill uppnå goda resultat. Vi får ofta höra att allt beror på föräldrarna, men ibland verkar detta inte vara fallet då situationer och sällskap också kan påverka vissa beteenden. Inte för att detta rättfärdigar barn och ungas "missgärningar", utan det är helt enkelt en aspekt man bör väga in för att förstå hur man bäst hanterar olika situationer.

Vad ska man till exempel göra när ens barn beter sig illa? Som förälder vet man hur man har uppfostrat sina barn, de värderingar man har fört vidare till dem och hur man bör agera för att få sina barn att förstå att de har gjort fel och hjälpa dem att försöka fixa det.

Advertisement

En upptäckt som gjorde henne besviken

En upptäckt som gjorde henne besviken

JE/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED - Noth the actual photo

Mamman i centrum för denna berättelse blev till exempel medveten om sin sons felaktiga beteende och bestämde sig för att agera därefter genom att ge honom ett exemplariskt straff.

Stacey Robinson blev chockad när hon kände igen sin son Louie på ett foto som lades upp på Facebook 2019. Helt av en slump tittade kvinnan på inläggen i en grupp, Crimewatch Wirral, när hon läste om en person som klagade på vad en grupp ungdomar hade gjort. Enligt inlägget hade pojkarna slängt mat och sopor på gatan, nära ett café och sedan nonchalant gått därifrån och lämnat skräpet kvar: "Om de här barnen är dina, hoppas jag att du är stolt över dem" - lyder meddelandet.

När kvinnan såg de orden och tittade på det delade fotot blev hon mållös och kände igen sin son och kände sig förtvivlad. Utan att tänka allt för mycket bestämde hon sig för att ta saken i egna händer.

Advertisement

Hur man ber om ursäkt

Hur man ber om ursäkt

Pexels

Mamma Stacey erkände genast at det var hennes 14-åriga son som gjort ett misstag och valde att svara på inlägget: "Pojken i den rosa tröjan är min 14-årige son - svarade hon på inlägget - "Jag har inte uppfostrat honom på det här sättet och jag är ledsen, så imorgon går han inte till skolan, utan han kommer att tillbringa dagen med att samla skräp på gatan och jag bryr mig inte om det är soligt eller regnigt, han kommer att göra det."

Ett sätt att omedelbart be om ursäkt till alla de som hade sett inlägget och blev upprörda över detta dåliga beteende. Den unge mannen skulle därför inte ha kommit undan, utan skulle ha varit tvungen att utföra ett arbete för att gottgöra för misstaget. Inte nog med det, mamma Stacey var fast besluten att se till att han insåg ordentligt att han hade gjort ett misstag och gick därför vidare genom att vända sig till ägarna till caféet som hennes son hade kastat maten framför.

"Om det finns någon i personalen som vill skriva till mig, snälla gör det - sa kvinnan - vi kan organisera det hela en lördag eller söndag, så att min son kan ställa sig till förfogande och be om ursäkt för det han inte borde ha gjort. Han skulle kunna diska en dag - skriver hon sedan - eller sopa och skura golvet, vad som än krävs. Jag ber om ursäkt igen eftersom den på bilderna inte är den pojken jag har uppfostrat".

Vikten av en god uppfostran

Stacey höll sitt ord och kontrollerade att hennes son faktiskt samlade avfall på gatan och lade upp bilder från "arbetsdagen" på webben, vilket vittnade om straffet han fick. Även om hennes son Louie försökte skylla ifrån sig och hävdade att hans beteende hade misstolkats, ville hans mamma inte höra några ursäkter och gav honom det straff hon tyckte att han förtjänade.

Ett beteende som för många var exemplariskt och ett bra tips till alla barn och föräldrar. En god uppfostran av barn och ungdomar är avgörande och bör absolut inte underskattas. Naturligtvis kan andra faktorer påverka barns agerande, men detta är ingen ursäkt, föräldrarna måste alltid anstränga sig för att få dem att förstå vilka misstag de har gjort och försöka, om möjligt, åtgärda det.

Vad tycker du om denna mammas val, hade du agerat på samma sätt?

Advertisement