En klubb för att inte känna sig ensam: Vi var alla ensamma och nu är vi vänner"

av sofia

18 November 2023

En klubb för att inte känna sig ensam: Vi var alla ensamma och nu är vi vänner"
Advertisement

När du växer upp och mognar kan det hända att du blir lite fast i din rutin - kanske på grund av ditt jobb och alla familjeåtaganden - och det slutar ibland med att du tappar kontakten med dina vänner. Tiden går obönhörligen för alla och det här är inte på något sätt dåligt, men vi bör alltid försöka spendera de stunderna med de människor som står oss närmast.

Men tänk om hela ens existens plötsligt genomgår en drastisk förändring? Som att flytta till ett nytt land till exempel. Då blir det plötsligt svårare att hitta någon att bli vän med. Men även i fall som dessa finns det en lösning och huvudpersonen i denna berättelse lyckades börja om på nytt och säga adjö till ensamheten.

Advertisement

Karin Lingmars historia

Karin Lingmars historia

Scandinaviaclub/Facebook

Karin Lingmar hade flyttat till Västervik, Sverige för kärleken. Hon hade därför lämnat landet där hon bott i över 40 år för att följa en man och börja ett liv med honom igen. Tyvärr var det förhållandet inte avsett att hålla och så kvinnan stod plötsligt ensam vid 77 år gammal utan att ha några bekanta i den nya staden.

Hon kunde inte återvända till sin hemstad i Sörmland eftersom hon hade sålt huset hon ägde där... så hon hade inget annat val än att skaffa nya vänner där hon var. Men trots detta insåg hon snabbt att det inte alls var lätt att etablera nya relationer: "Jag var den sista som kom, folk hade sina rutiner och det var inte lätt att få vänner", berättar kvinnan.

"Och ändå såg jag samtidigt så många ensamma människor på gatan. Vi var många som inte hade någon att vara med", tillade Karin. Så hon kom på en briljant idé och omsatte den omedelbart i praktiken.

Advertisement

Hennes grupp med vänner

Hennes grupp med vänner

Scandinaviaclub/Facebook

"Jag är en väldigt initiativrik person och jag bestämde mig för att ta det första steget för att hitta nya vänner", berättar 77-åringen. Så hon vände sig till Facebook och skapade gruppen "Alone Togheter" (ensam men tillsammans): "Tanken var att främja aktiviteter som att dricka te, gå på promenader och sånt där tillsammans." förklarar den företagsamma kvinnan.

Hon specificerade också tydligt att gruppen inte hade som mål att föra människor samman för att hitta kärlek, det handlade om att träffas för att dela passioner tillsammans eller helt enkelt vara i sällskap. Resultaten blev långt över hennes förväntningar och bara några dagar efter att hon grundat den sidan fanns det över 50 personer som var intresserade av hennes initiativ!

Snart bildade gruppen små klubbar inriktade på olika fritidsaktiviteter och det finns bland annat en spelklubb, en där promenader organiseras och till och med en där människor träffas för att sticka. Utöver allt detta ordnas det luncher, resor utanför stan och planerade evenemang att delta i som utställningar och konserter.

Kort sagt, en värdefull gemenskap av människor har bildats som inte längre kommer att lida av ensamhet. Nu kan de alltid njuta av gott sällskap samtidigt som de har flera valmöjligheter om hur de ska spendera sin tid tillsammans!

Advertisement