En 11-årig pojke blir inte antagen till skolan: "De vägrar acceptera hans inskrivning på grund av håret"

av sofia

31 Oktober 2023

En 11-årig pojke blir inte antagen till skolan: "De vägrar acceptera hans inskrivning på grund av håret"
Advertisement

Utbildning är av grundläggande vikt för varje barn och skolan är inte bara ett sätt att lära sig nya saker, utan också den plats där man gör sina första bekantskaper och kommer in i det sociala livet. Från att de är mycket små börjar barn interagera sig, jämföra sig, ryka ihop md andra och lära sig, men tyvärr finns det fall där vissa av dem inte kommer in, och inte bara för en fråga om större eller mindre framsteg studiemässigt, utan även på grund av vissa regler som skolan har valt att införa.

Historien vi vill berätta idag handlar om just detta och de svårigheter som ett barn har stött på på grund av sitt tjocka hår.

Hans hår har orsakat otaliga problem

Farouk James är ett barn som bor i London och är känd för allmänheten tack vare – eller på grund av – sitt mycket tjocka hår. Med sin stora kalufs har den lilla pojken blivit en modell för en viktig kampanj mot diskriminering. Det hela började med hans inskrivning till en skola och de svårigheter han stötte på i samband med det.

Den lille pojkens mamma, Bonnie Miller, har startat en kamp för att få sin son antagen till olika skolor. Kvinnan berättade hur hon började leta efter en skola för sin son och hur många hinder och avslag de stötte på. Problemet med Londoninstituten var att de inskrivna var tvungna att följa strikta regler angående längden på elevernas hår.

Advertisement

Varför tvinga ett barn att klippa sig om han inte vill?

Denna mamma berättar att Farouk föddes från hennes förhållande med hennes partner som ursprungligen kommer från Ghana. Denna skillnad i kulturer har alltid varit närvarande och välkommen i familjen, så pass mycket att, för att respektera en av hans pappas traditioner, klipptes barnets hår aldrig från födseln förrän vid 3 års ålder. Efter den perioden, berättar mamma Bonnie, hade alla i familjen blivit förtjusta i det underbara håret, så de bestämde sig för att inte klippa det, utan att låta det växa fritt. Under en tid orsakade detta inga problem, men sedan när jag väl nådde gymnasiet var det inte längre fallet.

"Jag vände mig till skolan där min äldste son redan hade studerat och jag visste att reglerna var ganska strikta när det gäller hår, men jag hoppades på en förändring - förklarar kvinnan - detta var inte fallet och han nekades mer än en gång. Att tvinga barn att klippa sig är emot mänskliga rättigheter - understryker mamma Bonnie sedan - jag kommer inte sluta försöka övertyga regeringen att implementera en lagstiftning för att skydda barn från dessa föråldrade och bestraffande regler".

En symbol för kamp för människors rättighet att välja hur de vill se ut

Att inte acceptera ett barns inskrivning i skolan på grund av sitt hår, och inte av några giltiga skäl, är inte acceptabelt och inte bara för denna mamma, utan för många andra föräldrar eller människor som har befunnit sig i samma situation och har lovat sig själva att de skulle göra allt att bli behandlade på ett rättvist sätt.

Farouk har blivit en viktig symbol i detta avseende och hans mamma har sagt att hon aldrig någonsin kommer att tvinga sin son att klippa sig bara för att komma in på en bra skola. Detta är en naturlig del av den här killens utseende och ingen har rätt att tvinga honom, det vore orättvist.

Tycker du att det är rätt att strida för sin sons rättigheter som den här mamman gör, eller borde hon bara ha respekterat reglerna?

Advertisement