En chockad lärare: "En av mina elevers mammor vill att jag ska anpassa mig efter hennes tider"

av sofia

08 Oktober 2023

En chockad lärare: "En av mina elevers mammor vill att jag ska anpassa mig efter hennes tider"
Advertisement

Att undervisa är ett yrke och år av studier och kvalifikationer räcker inte alltid för att bäst utöva just detta yrke. Du behöver ha tålamod, empati gentemot andra – speciellt med barn – och stor flexibilitet för att hjälpa till så gott det går. Men det finns en gräns som aldrig bör överskridas.

Vänlighet, tillgänglighet och god vilja bör aldrig utnyttjas... den berättelse vi nu ska berätta har just detta tema i fokus, men är det rätt att prata om exploatering eller bör man som pedagog ha en viss nivå av tolerans? Låt oss analysera detaljerna i denna berättelse för att tillsammans söka efter ett svar.

Mellan lärare och barnvakt

Mellan lärare och barnvakt

Freepik - Not the actual photo

Huvudpersonen i denna berättelse ville diskutera händelserna som påverkade henne personligen genom att vända sig till ett välkänt forum på nätet där hon försökte få några åsikter om det som hade hänt. Detta är vad hon sa.

Kvinnan, 29 år gammal, är förskollärare och har arbetat på samma småbarnsskola i cirka två år. Hon handleder, utbildar och undervisar 4 elever. Hon har alltid älskat att ha kontakt med barn och älskar sitt jobb, men hon hamnade i en ganska jobbig situation.

"Förskolan öppnar 7.00 på morgonen, min arbetstid börjar strax efter - 7.30 - och jag jobbar till 4.30 på eftermiddagen. Allt skulle vara perfekt om det inte vore för en sen mamma som har för vana att dyka upp för att hämta hennes 2 barn (mina elever) efter stängningsdags”, skrev den unga kvinnan. Men det finns även andra händelser som har lett till att hela situationen har urartat.

Advertisement

Höga krav som kanske är orimliga

Höga krav som kanske är orimliga

Freepik/wayhomestudio - Not the actual photo

"Hennes inställning irriterar mig verkligen. Hon verkar ta för givet att jag vill stanna och ta hand om hennes barn utöver min arbetstid, vilket jag naturligtvis inte får betalt för. Som om det inte vore nog vet jag att den här mamman jobbar på en gymnasieskola, samma som jag också gick i som barn, som avslutar lektionerna klockan 16.00 och den ligger inte långt från dagis...", avslöjade dagispedagogen.

Det som förvärrar situationen är det faktum att hon vet att mamman har en bil med vilken hon kan nå centrum där hon lämnar sina barn på bara några minuter. Ändå är hon alltid sen, eller snarare dyker upp på den tid som passar henne bäst. Men det är inte allt.

Mamman bad faktiskt ägaren av förskolan att tidigarelägga öppningen till klockan 6.00 på morgonen för att bättre kunna passa in i hennes rutin. Och så blev det: 29-åringen blev "ombedd" att börja sitt arbetspass vid den nya tiden just för att möta den mammans behov.

Kvinnan vägrade och förklarade att det att gå upp så tidigt på morgonen skulle utsätta henne för fara eftersom hon skulle behöva gå till skolan, vilket tvingade henne att korsa ett tufft område. Dessutom tyckte hon inte att det var rätt att hon skulle behöva ändra sitt sömnmönster. Nu undrar hon om det var fel av henne att vägra. Vad tycker du om det här?

Advertisement