Vad händer om en geckoödla tar sig in i ett hus? Dags att ta reda på det

av sofia

09 Augusti 2023

Vad händer om en geckoödla tar sig in i ett hus? Dags att ta reda på det
Advertisement

Bland de många reptiler som finns i världen är en av de vanligaste och mest kända geckoödlorna. Ett gulligt och smidigt litet djur, vi ser det ofta utomhus under sommarkvällarna i varma länder gå iväg på jakt efter insekter att äta, vandra runt ljusen på terrasserna och i trädgårdarna. Men vi vet också att de lätt smyger sig in i husen, för att inte tala om att många på senare tid till och med blivit utvalda som husdjur.

Frågan uppstår då spontant: är det rätt eller inte för dessa varelser att leva i hemmen väldigt nära oss människor? Det är dags att ta reda på det.

Advertisement
GuidoB/Wikimedia

GuidoB/Wikimedia

Geckoödlor är mycket vanliga, särskilt i vissa geografiska områden. Av många förknippas de med små lyckobringare, så om vi hittar dem i vår närhet är de nästan som ett skydd mot otur. Men det här är bara vidskepliga tankar. I verkligheten har närvaron av geckoödlor, särskilt i våra hem, både positiva och negativa konsekvenser.

Att ha en, oavsett om den har kommit in i hemmet av en slump eller valt som husdjur hemma, är väldigt positivt. De är viktiga för balansen i ekosystemet och mycket användbara eftersom de kan reglera, på ett helt naturligt sätt, spridningen av irriterande insekter såsom myggor, flugor eller spindlar. Att ha dem hemma innebär därför att bli av med de insekter som irriterar oss så mycket utan att behöva använda insektsmedel, vilket hjälper till att hålla huset rent ur denna synvinkel.

Advertisement
Praveenp/Wikimedia

Praveenp/Wikimedia

Å andra sidan kan deras närvaro också till viss grad vara störande. Först och främst kan proteinerna som finns i salivet och huden på geckoödlor vara irriterande för vissa och, om de kommer i kontakt med dem, orsaka lätt irritation. Och sedan, som alla levande varelser, producerar även dessa gulliga små akrobater avföring, som är svår att ta bort, speciellt om den samlas intill dörrar och fönster.

Trots allt får vi dock inte glömma att de aldrig plötsligt bör jagas bort, utan på ett vänligt sätt "ledas ut" från huset. De är mycket viktiga i balansen i vårt ekosystem, så de bör inte behandlas illa. Låt oss heller inte glömma att de är helt ofarliga och inte utgör någon fara för människan.

Och sist men inte minst bör man kanske ha i åtanke att det kanske finns en liten möjlighet att de faktiskt ger oss tur, eller hur? Gillar du dem?

Advertisement