Vilket ägg är mest färskt av dessa två? Så här känner du igen det snabbt

av sofia

01 Augusti 2023

Vilket ägg är mest färskt av dessa två? Så här känner du igen det snabbt
Advertisement

Vikten av en hälsosam och balanserad kost är något som rör alla. Att äta bra och på ett hälsosamt sätt är verkligen av grundläggande betydelse för vårt välbefinnande. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på vad du köper när du går och handlar: typer av produkter, kalorier, fett osv. En av de faktorer som ibland inte beaktas lika väl som det borde är utgångsdatumet.

Bland de indikationer som är skrivna med mycket små bokstäver eller delvis raderade kan det vara svårt att förstå när ett livsmedel kan konsumeras och när det i stället bör kasseras. I den här lilla guiden vill vi ge dig några mycket användbara råd, som praktiskt taget är ofelbara, för att förstå om dina ägg fortfarande är ätbara. Låt oss kika på dem tillsammans.

via Stockland

Advertisement
 ivabalk/Pixabay

ivabalk/Pixabay

All mat är ett "känslig" eftersom den lätt kan bli dålig, men en korrekt konservering av varje specifikt livsmedel kan i viss mening förlänga dess livslängd.

När det gäller vissa livsmedel måste du dock vara ännu mer vaksam och uppmärksam än normalt: att äta något som är utgånget eller kontaminerat kan göra dig sjuk och orsaka allvarliga obehag.

Bland dessa livsmedel finner vi ägg som alltid bör köpas och konsumeras så "färska" som möjligt. Naturligtvis bör du noggrant titta på deras utgångsdatum när du köper dem, men det kan hända att du inte gör det på grund av distraktion, eller att du inte lyckas tyda de siffror eller bokstäver som indikerar deras faktiska livslängd. Så vad kan man göra för att veta om de är ätbara eller inte?

Advertisement
manfredrichter/Pixabay

manfredrichter/Pixabay

Om du befinner dig hemma, i färd med att förbereda ett recept som kräver användning av ett ägg, skulle det räcka för dig att anamma något av dessa små knep för att förstå om ägget du tvivlar på faktiskt är bra eller inte .

Om dina ägg är färska kommer "nedsänkningstestet" att avslöja det för dig på några sekunder. Du behöver bara sänka ner dem i en behållare full med vatten och iaktta vad som händer.

Gamla ägg som förmodligen har blivit dåliga, tenderar att flyta på grund av luftfickan som har bildats inuti dem med tiden, medan de som fortfarande är bra kommer att sjunka helt och nudda botten på behållaren!

Raquel Tinoco/Pexels

Raquel Tinoco/Pexels

Ett annat praktiskt tips är att knäcka de "misstänkta" äggen på en plan yta och noggrant iaktta dem: ett "färskt" ägg kommer att ha en voluminös och välcentrerad gula, medan ett som har blivit dåligt har en mer tillplattad äggula som tenderar att flyta ut mot vitan.

Slutligen, sist men inte minst, lita på din näsa också: lukta försiktigt på de öppnade äggen och du kommer knappast att ha fel.

Dålig lukt, en skarp och stickande sådan, är aldrig ett gott tecken. I dessa fall, tveka inte med att slänga maten. Hälsan är mer värd än något annat.

Advertisement