En kvinna förlorade synen på ett av sina ögon på grund av ett banalt misstag som skulle kunna hända alla

av sofia

14 Juli 2023

En kvinna förlorade synen på ett av sina ögon på grund av ett banalt misstag som skulle kunna hända alla
Advertisement

I vardagen har var och en av oss olika vanor och saker att göra som ofta sker automatiskt och utan att man tänker för mycket på det. De blir en del av vårt dagliga liv så pass mycket att de går nästan obemärkt förbi utan att man ger dem alltför stor betydelse. Att ta en dusch är till exempel en av dessa saker. Att fräscha upp sig är inte en åtgärd som kräver alltför mycket ansträngning, vi är medvetna om varför vi bör göra det och det sker nästan automatiskt. Men var försiktig eftersom även en så enkel och självklar gest kan dölja små eller stora faror.

Kvinnan vi vill berätta om idag vet detta mycket väl. En mamma och mormor som upplevde något mycket jobbigt på grund av en dusch.

via New York Post

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Marie Mason är 54 år gammal, bor i Sapcote i Leicestershire, Storbritannien, och hennes liv förändrades plötsligt på grund av ett allvarligt hälsoproblem. Allt hände efter en mycket enkel dusch. Precis som hon ofta brukade göra tvättade sig kvinnan i duschen, men ägnade inte så mycket uppmärksamhet åt en liten detalj.

Hon bar kontaktlinser dagligen och använde 30 dagars typen, inte de dagliga, vilket många gör och som visar sig vara väldigt bekvämt. Synd att hon inte visste hur viktigt det var att ta bort dem innan man går in i duschen. Att ha dem i ögonen under vatten fick en sällsynt bakterie att infektera ett av hennes ögon och orsaka ett synproblem.

Advertisement
Daemonanyndel/Wikimedia - Not the actual photo

Daemonanyndel/Wikimedia - Not the actual photo

Acanthamoeba Keratitis, detta är namnet på bakterien, finns i vattnet och kan ibland orsaka liknande irritationer. I det här fallet kom den mellan linsen och ögat och började infektera hornhinnan. Marie kontaktade omedelbart läkaren när hon kände att något inte stod rätt till, men trots många kurer och behandlingar under många år lyckades hon inte rädda sin syn.

"Jag gick igenom svåra och smärtsamma stunder - sa hon - jag genomgick många besök, operationer och olika behandlingar, men det fanns inget att göra. Jag var också tvungen att lämna mitt jobb eftersom det var svårt att fortsätta då jag inte kunde se med ett öga och även att vistas bland människor och göra någonting överhuvudtaget var till en början nästan omöjligt. Med tiden vande jag mig dock vid det - fortsatte hon - och jag började också jobba igen. Jag gick inte tillbaka till mitt gamla jobb, men jag arbetar som assistent till min man Jonathan i hans verksamhet”.

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

En upp och nervänd vardag och förlusten av synen på ena ögat orsakade, om vi tänker efter, av en gest som vi alla gör varje dag.

Det var därför Marie gjorde sin historia känd och, utan att vilja anklaga någon, bad kontaktlinsföretagen att ha mer specifika indikationer på förpackningen angående användningen av dem. "Jag vill inte att andra ska behöva hamna i min situation och att de ska veta hur man bäst hanterar kontaktlinser".

Om du har några frågar eller funderingar är det därför alltid bättre att fråga en läkare om råd för att undvika obehagliga situationer.

Advertisement