Varför barn bör gå barfota fram tills de är 9 månader gamla? En sjukgymnast förklarar

av sofia

21 Juli 2023

Varför barn bör gå barfota fram tills de är 9 månader gamla? En sjukgymnast förklarar
Advertisement

När ett barn kommer till världen är det första du kanske tänker på hur du ska skydda det. Skydda det från alla eventuella faror i dess omgivning och försäkra dig om att barnet växer upp i en rofylld och lycklig miljö. Men ibland finns det handlingar som istället är överdrivna och som kanske gör mer skada än nytta trots att barnets hälsa ligger alla föräldrar så varmt om hjärtat. Om du inte förstår vad vi syftar på så ska vi genast förklara vad vi menar.

Vi är väl medvetna om att vår kropp är en perfekt maskin med alla leder på rätt plats och att varje enskilt element samarbetar med de andra. Om en av dessa delar av kroppen inte får den uppmärksamhet den förtjänar kan detta leda till att flera problem uppstår, särskilt om problemet sker redan i tidig ålder. Låt oss titta på fötterna till exempel.

via Revistas Cientificas Complutenses

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Vi vet alla att de är den del av kroppen som tillåter oss att stå, gå och röra oss på alla sätt. De är vår grund och av denna anledning måste de behandlas med omtanke. För att de ska må bra måste man därför börja redan från när man är liten och i åldersgruppen mellan 0 och 12 månader.

Fötterna är ett barns första riktiga kontakt med omvärlden, de är medlet för att börja uppleva nya saker och vägen till "äventyr" för att upptäcka världen. Efter den första fasen där barnet kryper går barnet in i en fas där den strävar efter en upprättstående position. Det är här man måste vara försiktig med hur de sätter ner fötterna, hur de rör sig medan de utforskar olika ytor. Vid det här tillfället är det viktigt att inte stänga in dessa små fötter i skor, utan att låta foten vara fri. Varför? En sjukgymnast förklarar närmare.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Isabel Gentil García, forskare vid fakulteten för sjukvård, sjukgymnastik och fotvård vid Complutense University of Madrid, har studerat mycket inom området fotvård och har nått en slutsats. Under ett barns tillväxtfas, särskilt upp till 9 månaders ålder, är det viktigt att det rör sig barfota så mycket som möjligt.

Under de allra första levnadsmånaderna får de små barnen lära känna världen och interagera med den framför allt genom beröring och därför är direktkontakt med marken eller golvet de rör sig på avgörande för deras utveckling. Att vara fri från begränsningar som skor har alltså funktionen att skapa säkerhet och trygghet hos barn. För att inte tala om att att vara utan skor också innebär att förebygga vissa typer av fotproblem såsom plattfot.

Wallpaperflare - Not the actual photo

Wallpaperflare - Not the actual photo

Kort sagt är det okej med skor, men med måtta och bara om det verkligen behövs. Vill du till exempel förebygga kyla eller skydda dina barn från ojämnt underlag och hypotetiska skador är det alltid bättre att använda strumpor, kanske till och med dubbla, som ändå ger foten en känsla av frihet. Tygets lätthet och flexibilitet hjälper ditt barn att röra sig mer fritt.

Vad tycker du om Dr Garcías råd? Tycker du att det låter vettigt?

Advertisement