En läkare fortsätter att arbeta trots sina 102 år: "Jag vill inte överge mina patienter"

av sofia

02 Maj 2023

En läkare fortsätter att arbeta trots sina 102 år: "Jag vill inte överge mina patienter"
Advertisement

Det finns ett talesätt som säger, "Välj det jobbet du älskar och du kommer aldrig att arbeta en enda dag i ditt liv" och det visar sig att det är sant och kanske är det till och med en av hemligheterna bakom Dr Christian Chenays livslängd, en allmänläkare som bor i Frankrike och som ägnade hela sitt liv åt sitt yrke. Trots att han nästan nått 102-års ålder har han fortfarande inte slutat behandla sina patienter, även i svåra tider, och är fortfarande aktiv än idag.

Christian tror att hans patienter inte kan klara sig utan honom, särskilt i det franska området i Marnedalen, som lider av bristande sjukvård, med tanke på att det är ont om läkare.

via Le Figaro

Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

"Jag har fortfarande 425 patienter inskrivna," säger han. ”Det är mer socialt arbete än medicinskt. Det handlar mest om byråkrati”, tillade han. Många gånger ber hans patienter honom att förnya sina recept och läkaren, som inte föraktar teknik, har också börjat göra konsultationer via internet. Dessa insatser är mycket uppskattade och ger goda resultat. Christians långa karriär började 1946 i Bordeaux, då han blev assistent i otolaryngologi ett år efter examen från läkarutbildningen. 102-åringen minns att hans val var något påtvingat, men sedan fick han en passion för ämnet.

”Jag var i Angers och den enda högre fakulteten var medicin. Jag hade inte så mycket val, men sedan blir man fäst”, berättar han. Under åren var doktorn även professor vid Medicinska fakulteten och forskare vid några amerikanska laboratorier, innan han slog sig ner i Marnedalen. Hans arbete med högt blodtryck har gett honom inträde i amerikanska Who's Who, en ordbok som innehåller biografier om kända personer.

Advertisement

För att hylla denna exceptionella livslängd, trots ett fall som kraftigt försvagade honom, belönades Christian av Departmental Council of the Marne Valley of the Order of Doctors.

På frågan om vad hemligheterna bakom en sådan livslängd är, är läkaren ganska vag: "Åh, det finns inga hemligheter. Jag har alltid ätit lite hela tiden och nästan alltid gjort två saker samtidigt”. Den äldre läkaren är fortfarande användbar och uppskattad av sitt samhälle, som ser honom som en referenspunkt och ett föredöme.

Advertisement