Han växte upp i ett hus utan vatten och el, men idag pratar han 8 språk och arbetar som universitetsprofessor

av sofia

14 Februari 2023

Han växte upp i ett hus utan vatten och el, men idag pratar han 8 språk och arbetar som universitetsprofessor
Advertisement

Livet ställer oss ständigt inför hinder och motgångar och ibland är det verkligen svårt att lyckas genomföra förändringar som kan ge något bra på vår vandring. Esteban Cichello Hübners berättelse får oss dock att inse att det krävs hårt arbete, uthållighet och envishet för att övervinna svårigheterna. Esteban föddes i La Falda, Argentina, under extrem fattigdom: huset där han bodde hade inget vatten eller elektricitet ännu, men trots allt, är han idag en mycket uppskattad professor vid det berömda engelska universitetet University of Oxford.

via Lanacion

Advertisement

"Jag föddes i bergen i Córdoba. När mina föräldrar skilde sig tog min mamma allt och tog oss till Buenos Aires på en bit mark som min mormor Raquel köpte på avbetalning. Vid nio års ålder började jag jobba i Doña Lolitas butik, nära hemmet. Hon kände till vår situation eftersom vi var enkla men respektabla människor, och hon erbjöd mig att arbeta för henne. Jag sopade, slog in äggen och fyllde kylskåpen och gick sedan till skolan", berättar Esteban.

Han och hans familj bodde i ett mycket litet utrymme, utan väsentliga strukturer såsom golv och väggar. De hade ett plåttak och det fanns inget kök, ingen toalett, ingen värme. "Vi bodde i en mycket provisorisk hydda och försökte överleva genom att röja soptunnor. Jag fick mitt första par skor när jag var 15. Det hela var väldigt svårt", minns han. När grundskolan var avslutad träffade lilla Estebans mamma sin nya man och pappan till hans bröder, men de ekonomiska förhållandena förbättrades inte mycket.

Advertisement

Esteban lyckades i alla fall komma in på gymnasiet, men hoppade av skolan under två år: "Jag var tvungen att jobba och jag kunde inte koncentrera mig på att plugga. Jag jobbade på ett tandläkarlaboratorium. När jag bytte jobb, sa den som anställde mig: 'Esteban, ge mer. Jag kommer att anställa dig som lärling men du måste studera.' Den uppmuntran inspirerade mig att skriva in mig på kvällskurser för att få mitt diplom" säger Esteban. Genom hårt jobb och uppoffringarj lyckades Esteban kombinera skola och arbete, och började till och med resa.

Han reste till Israel och skrev in sig vid universitetet i Jerusalem för att studera internationella relationer och statsvetenskap. Han sökte till engelska universitet och fick positiva svar från Stanford, Cambridge, John Hopkins och Oxford, hans favorit. Men för att ha råd med undervisningen var han tvungen att arbeta i Tokyo, Japan. Kort därefter vann han ett stipendium till Cambridge och Oxford. Efter att ha tagit den eftertraktade examen vid det prestigefyllda engelska institutet började han också studera vid universitetet i Salamanca i Spanien.

Han har rest till 80 länder runt om i världen och talar åtta språk: spanska, hebreiska, engelska, franska, italienska, portugisiska, tyska och till och med lite arabiska. Idag är han en lysande universitetsprofessor i Oxford och när han kan återvänder han till Argentina för att besöka skolor och sprida sitt budskap: "Den enda vägen ut ur fattigdom är att gå i skolan: underskatta inte utbildningens kraft". Vi kunde inte vara mer överens.

Advertisement