Hon köper en väska för bara en dollar och tjänar mycket mer när hon säljer den

av sofia

13 April 2023

Hon köper en väska för bara en dollar och tjänar mycket mer när hon säljer den
Advertisement

Turen kommer ibland i de mest olikartade former. Ibland är det en lottovinst, andra gånger är det ett möte med rätt person vid rätt tidpunkt, andra gånger är det ett slarvigt köp som bjuder på en fantastisk och oväntad överraskning.

Chandler West, en kvinna som bor i Charlotte, North Carolina, USA, vet detta mycket väl. Den unga kvinnan gjorde en otrolig upptäckt när hon köpte en handväska i vintagestil som visade sig vara en Cartier Art Deco-modell från 1920-talet för bara en dollar. Vid köptillfället hade hon ingen aning om dess värde.

via Newsweek

"Jag trodde att den var lite gammal, äldre än bara vintage och mer antik. Så jag visste att den var värd mer än en dollar. Plus att det var en söt handväska och jag gillade den, så jag köpte den," berättar hon. Den unga kvinnan hade lagt märke till handväskan på en auktion på nätet, ingen hade lagt bud och produktens dåliga bildkvalitet hjälpte inte till, så Chandler tyckte att det var bäst att försöka bjuda en liten summa.

"Jag minns att det bara fanns en bild och det fanns inga bud, så jag lyckades få den för 1 dollar", förklarade hon. När hon väl köpte den behöll hon den ett tag och sedan - när hon städade i ordning sin garderob - bestämde hon sig för att sälja den vidare: "Den låg i en hög med föremål och när jag såg den igen tänkte jag att jag kunde göra en webbsökning för att ta reda på dess värde", berättar hon.

Hon påbörjade sin forskning genom att noggrant undersöka de blå stenarna och diamanterna som satt i väskans lås för att beräkna deras värde. Även om hon var skeptisk till diamanterna, var hon övertygad om att de blå stenarna var lapis lazuli och bestämde sig för att be en grupp vintagesamlare på Facebook om hjälp med att identifiera väskan. En gruppmedlem förklarade för henne att väskans jacquardtyg i siden var inspirerat av Safavid-tyger från 1600-talet och att väskan var mycket populär i 1920-talets Frankrike. Hon berättade också för henne att det franska lyxmärket Cartier hade tillverkat liknande väskor och rådde henne att kolla efter märket på spännet.

Advertisement

Trots all denna information tvivlade Chandler fortfarande på om hennes köp på 1 dollar, utan etikett inuti, faktiskt kunde vara en lyxprodukt från Cartier. Hon bestämde sig dock för att kolla ändå och blev förvånad över att finna att namnet Cartier var ingraverat på undersidan av spännet, precis under de blå stenarna.

Efter att ha undersökt väskans marknadsvärde tog hon föremålet till en juvelerare för att bekräfta stenarnas äkthet, men bestämde sig sedan för att gå till ett auktionshus för att sälja det. Det slutade med att hon sålde väska för 7 500 dollar och tjänade 6 600 dollar efter att ha betalat auktionshusets provision.

"Jag måste erkänna att beloppet jag har tjänat har gett mig mycket mer glädje än att behålla ett sådant speciellt föremål!", förklarar hon. Snacka om att ha tur, håller du inte med?

Advertisement