En trebarnsmamma blir mållös efter at ha insett hur mycket pengar hon spenderar på sina barn varje år

av sofia

25 Mars 2023

En trebarnsmamma blir mållös efter at ha insett hur mycket pengar hon spenderar på sina barn varje år
Advertisement

Att uppfostra ett barn är en underbar upplevelse, men också ett stort moraliskt och framför allt ekonomiskt ansvar. Att uppfostra ett barn innebär en betydande kostnad och utöver grundläggande behov som mat och tak över huvudet finns det många små utgifter som läggs samman med tiden, som skoluniformer och semestrar.

Kostnaden för ett barn varierar beroende på yrke och geografisk plats för föräldrarna och Dana, en trebarnsmamma från USA, bestämde sig för att granska sin familjs utgifter och dela dem på sociala medier.

via Tyla

Advertisement
Instagram - @livijayfam

Instagram - @livijayfam

"Jag insåg hur mycket mina barn kostar per år och siffran jag fick fram chockade mig. Det kommer nog att chockera dig också", kommenterade Dana. "Denna analys av mina utgifter är en viktig faktor för att förklara varför människor väljer att skaffa barn eller inte, när och hur många barn de ska ha, så jag tror att detta kan hjälpa andra. Pengar är tabu och många pratar inte om det." , tillade hon.

För att man ska förstå situationen bättre förklarar Dana att hennes barn fortfarande är små, i åldrarna från tre till nio. "På fritidsaktiviteter spenderar jag 18 000 dollar per år", förklarar hon och syftar på dans för sina två döttrar och fotbollsskola för sin son. Flickorna går i offentlig skola, medan sonen går på dagis, vilket kostar 600 dollar i månaden under 10 månader.

Advertisement
Instagram - @livijayfam

Instagram - @livijayfam

Dana säger att hon uppskattningsvis spenderar mellan 1 500 och 1 800 dollar per år på sina barns semestrar och omkring 500 dollar på deras födelsedagar. När det gäller kläder, uniformer och skor, gör hon en grov uppskattning på ca 3 000 dollar per år, eller ungefär 1 000 dollar för varje barn, även om hon ansåg att hon inte var så säker på denna siffra. På mat uppskattar mamman dock att hon spenderar 1 200 dollar per år (exklusive sig själv och sin man), för totalt ytterligare 14 400 dollar. Totalt uppgår den årliga kostnaden för hennes tre barn till uppskattningsvis 47 475 dollar.

Även om - som Dana själv medgav - den siffra som mamman räknat ut är subjektiv och inte representerar det minimum som krävs för att ha lyckliga och friska barn, visar den tydligt hur det att skaffa barn kan innebära en betydande kostnad som kräver noggrann och ansvarsfull planering.

Har du också gjort liknande beräkningar och blivit förvånad över resultatet?

Advertisement