Han tvingas betala 200 000 i ersättning för sin frus 25 år icke-betalda hushållsarbete (+VIDEO)

av sofia

10 Mars 2023

Han tvingas betala 200 000 i ersättning för sin frus 25 år icke-betalda hushållsarbete (+VIDEO)
Advertisement

Att gifta sig är en önskan för många, men att ta hand om barnen och ta hand om huset är inte på något sätt något som bara kvinnan bör göra. När två människor älskar varandra och vill tillbringa sina liv tillsammans betyder det inte nödvändigtvis att en av de två makarna måste glömma bort sig själv och offra sig själv för att få vardagen att fungera bra. Det finns de som väljer att prioritera familjen, men det ska aldrig vara en skyldighet.

Lyckligtvis har det i moderna tider skett många framsteg i denna mening och även om det inte var alltför länge sedan som man var tvungen att respektera exakta roller inom familjens kärna verkar det vara en sak som numera har försvunnit. Ändå kan man då och då läsa eller höra om situationer som inte precis är trevliga. Ett exempel på detta är den som huvudpersonen i denna berättelse råkade ut för.

via The Sun

Advertisement
 RTVE Noticias/Youtube screenshot

RTVE Noticias/Youtube screenshot

Det hela ägde rum i Velez-Malaga, i södra Spanien, där Ivana Moral stod i centrum för en kamp som hon dock vann. Vi pratar om seger eftersom kvinnan, sedan 2020, har genomfört en rättslig kamp mot sin numera före detta make, för att hennes rättigheter skulle respekteras. Paret gifte sig 1995 och sedan dess hade vår huvudperson aldrig arbetat, förutom hemma eller ibland på några idrottsanläggningar som ägdes av hennes man.

Enligt Ivana hade mannen alltid velat att hon skulle ta hand om hus och barn, medan han var upptagen med att bygga sitt imperium av gym. Genom åren hade kvinnan accepterat situationen och hade aldrig klagat. Att ta hand om huset, barnen och ibland gå och hjälpa sin man i receptionen passade henne, men sedan började saker och ting gå snett.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Man och hustru kom inte längre överens och valde att separera, men eftersom de inte ägde något tillsammans fick kvinnan bara hälften av huset som de alltid hade bott i. Det var här något hände i Ivanas huvud och hon bestämde sig för att stå upp för sig själv.

"Jag hade ägnat flera år åt att stötta honom, hjälpa honom, uppfostra våra döttrar och jag fick ingenting- sa han - jag tog ställning och krävde ersättning för allt arbete som gjorts under 25 år". Och som tur var fick hon vad hon förtjänade.

Domstolen som hon hade vänt sig till beslutade att mannen skulle ersätta henne med cirka 200 000 euro för allt arbete under så många år, samt ge henne en pension och underhåll till hennes 20 och 14-åriga döttrar.

Kvinnans advokat, Marta Fuentes, argumenterade för hur viktig denna seger var, inte bara för hennes klient, utan för alla kvinnor som lever en del av sina liv i skuggan av sina män och sedan riskerar att bli tomhänta.

Visst, folk gifter sig inte för att tjäna pengar på sitt äktenskap eller eventuella skilsmässa, men om en kvinna har ägnat hela sitt liv åt att stötta sin man och ta hand om huset och på så sätt tagit bort dyrbar tid från sin egen karriär, är det inte trevligt att bli behandlad så. Det är därför Ivana och många andra som hon, har bestämt sig för att reagera.

Vad tycker du om det här?

Advertisement