Han återfinner en skatt som hans familj hade grävt ner under andra världskriget

av sofia

17 April 2023

Han återfinner en skatt som hans familj hade grävt ner under andra världskriget
Advertisement

Att hitta en skatt är alla barns dröm, men det blir sällan verklighet. Huvudpersonen i denna berättelse har å andra sidan lyckats där de flesta vuxna ger upp. Mannen i fråga har hittat en uråldrig familjeskatt tack vare en karta specialdesignad av hans pappa strax före hans död. Det är silvret som hans familj gömde vid andra världskrigets utbrott, och är därför värdesaker som begravts för mer än 80 år sedan. Låt oss kika närmare på vad som hände.

via Ndtv

Advertisement

Jan Glazewski hittade allt silver som hans familj hade begravt på en exakt plats, nära den gamla herrgården. Faktum är att familjen Glazewski tvingades fly från östra Polen år 1939, på grund av andra världskrigets utbrott. Den sovjetiska invasionen av Polen började den 17:e september 1939, sexton dagar efter den tyska attacken mot Polen. En dramatisk situation som satte hela familjen på flykt med undantag för Adam, Jans farfar, som blev kvar hemma för att slå tillbaka mot invasionen. Adams fyra barn återvände aldrig till Polen under åren efter konflikten och byggde upp nya liv i olika delar av världen.

Den skatten hade dock faktiskt begravts någonstans i närheten av det gamla familjehemmet, men det tog mer än 80 år innan den hittades. Huvudpersonen i den otroliga upptäckten var Jan, Adams barnbarn, som gav sig ut på jakt efter "skatten" med hjälp av en karta ritad efter minnet av hans pappa Gustaw år 1989. Den kartan, ritad 50 år efter händelserna, tillät Jan att gräva upp sin familjs silver och dyrbara saker.

Advertisement

His relatives buried the treasure as they fled Poland in the Second World War.

Pubblicato da Metro su Domenica 19 febbraio 2023

Jan började på allvar leta efter silver först 2019, trots att åtagandet verkade omöjligt. Kartan hade ritats för hand och baserades på minnen från 80 år tidigare så möjligheten att förhållandena för familjegården hade förändrats var mycket stor med tanke på att själva herrgården förstörts med tiden.

"På den här kartan ritade han var den ursprungliga herrgården låg, som förstördes av ryssarna förresten, men vi hittade grunden", sa Jan. "Men sedan fanns det en prickad linje genom en odlad åker - idag är det bara buskar – det är ungefär 100 meter där du var tvungen att gå och sedan gå nerför en sluttning. Sedan sa hans instruktioner "där skogen börjar, bör du gräva efter vårt silver." Och självklart, 80 år senare, när jag var där, visste man inte om skogen hade dragit sig tillbaka eller tvärtom."

Wikimedia / Not the actual photo

Wikimedia / Not the actual photo

Med hjälp av sitt barnbarn Lydia och två metalldetektorentusiaster lyckades Jan gräva upp familjeskatten: "En av sakerna vi grävde fram var en smyckeskrin och inuti fanns alla typer av prydnadssaker. Mitt barnbarn sa "de var förmodligen inslagna av din mamma och är din mammas juveler.'" Jan blev mycket rörd vid åsynen av den skatten och vetskapen om att familjelegenden faktiskt var sann!

"Det är liksom uppfyllelsen av en livslång dröm om att hitta skatter som barn. Men ännu viktigare, det är uppfyllelsen av ett direktiv från min far. Det har verkligen fått mig att känna att jag har presterat i livet", avslutade 69-åringen.

Vad ska man säga, en dröm som går i uppfyllelse. Vem skulle inte vilja återupptäcka gamla skatter som tillhörde deras familj?!

Advertisement