En mamma förklarar varför hon inte vill att hennes svärföräldrar kramar och pussar sitt 2-åriga barnbarn

av sofia

15 Februari 2023

En mamma förklarar varför hon inte vill att hennes svärföräldrar kramar och pussar sitt 2-åriga barnbarn
Advertisement

Vi har alla redan från tidig ålder fått stå ut med kramar, pussar och klämningar på kinderna från våra släktingar, nära och även mindre nära, och till och med från familjevänner som kom för att hälsa på våra föräldrar. Det är ett mycket vanligt sätt på vilket vi människor tenderar att bete oss mot de yngsta i familjen, som har svårt att motsätta sig sådana seder. Ändå har en ny medvetenhet under åren vuxit fram hos moderna föräldrar, vilket har öppnat en stor debatt: innan du kramar eller pussar ett barn bör du be om deras samtycke. Mamman som är huvudperson i den här historien delade sin uppfattning om detta på sociala medier. Låt oss kika på vad hon har att säga om saken.

via TikTok / brittanybaxter

Advertisement
TikTok / brittanybaxter

TikTok / brittanybaxter

Brittany Baxter är en australisk kvinna, mamma till en 2-årig flicka, som har lyft fram en mycket viktig fråga enligt hennes åsikt: innan någon kramar eller pussar hennes dotter måste barnet själv ge sitt samtycke. Det är självklart att vi inte pratar om främlingar, utan släktingar och, för att vara ärlig, framförallt barnets mor- och farföräldrar som alltid på ett naturligt sätt har visat sin tillgivenhet just på detta sätt mot sitt barnbarn. Brittany anser dock att svärföräldrarna inte respekterar de "fysiska gränser" som barnet sätter och diskuterar varje gång detta ämne med dem.

Brittany talade öppet om problemet i en av hennes TikTok-videor: "Kan vi snälla börja normalisera att barn inte måste pussa och krama vuxna? Jag tycker att det är fel när de vuxna människorna i min dotters liv säger "Va? Ska vi fråga henne om en kram och en puss?', även om jag har förklarat det för dem tusen gånger. Och när hon säger nej, säger de, 'Åh, hon vill inte ha mig, mina känslor är sårade', och sedan fortsätter de ändå att överskrida hennes gränser”.

Advertisement
TikTok / brittanybaxter

TikTok / brittanybaxter

Det är ett tillvägagångssätt som orsakar en hel del spänningar mellan nyblivna föräldrar och de äldre generationerna: äldre mor- och farföräldrar, farbröder och mostrar kämpar för att förstå synvinkeln hos dem som, liksom Brittany, hävdar att varje person, inklusive barn på 2 år, måste vara medveten om vad som händer och samtycka. Det spelar ingen roll om det är en kram från en mormor eller en moster, poängen är att barnet redan från början måste lära sig att markera sina egna utrymmen och sätta gränser.

Håller du med om Brittanys pedagogiska metod eller tycker du att den är lite "överdriven"? Skriv din åsikt i kommentarerna.

Advertisement