De ger honom sparken efter 37 år och kallar honom "gammal fossil", men det slutar med att han får 40 000 euro i ersättning

av sofia

09 Februari 2023

De ger honom sparken efter 37 år och kallar honom "gammal fossil", men det slutar med att han får 40 000 euro i ersättning
Advertisement

Arbete är en mycket viktig aspekt i en människas liv: för vissa är det till och med grundläggande, den mittpunkt kring vilket ens sinnestillstånd kretsar resten av dagen. Faktum är att om man tänker efter så är det en aktivitet som upptar en stor del av ens tid och – förutom att ge en känsla av att ha prestaterat – markerar en riktig rutin som är svår att ge upp. Glenn Cowie, en 58-årig man som arbetat för det internationella ingenjörsföretaget Vesuvius i 37 år, är väl medveten om detta, men fick nyligen sparken för att han är "för gammal". Låt oss ta reda på detaljerna i berättelsen tillsammans.

via Metro

Advertisement
Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

Beslutet om hans uppsägning fattades av företagets vd, Patrick Andre. Chefen anställde en yngre tjej och uppmuntrade andra chefer att "göra sig av" med äldre anställda för att uppmuntra till anställning av anställda under 45 år. Som om det inte vore nog, mitt under ett möte, hade Andre definierat Glenn som "ett gammalt fossil som inte kan hantera en grupp av Millennials". Några veckor senare gav han uppsägningsbrevet till 58-åringen som var bestört över hur han hade blivit behandlad. Mannen mindes kommentaren mycket väl eftersom "den var så oväntad och olämplig".

Arg på grund av vad han hade utsatts för valde Glenn att gå till domstol för att få rättvisa: "Företaget har en djup institutionell fördom mot anställda i mer mogen ålder. Jag har arbetat för Vesuvius i nästan fyrtio år och jag kan inte acceptera att få veta att jag fick sparken på grund av min ålder. Det är ett slag under bältet för mig. Jag har alltid gett allt, utvecklat mina kunskaper och erfarenheter år efter år", kommenterade Glenn.

Advertisement
Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

"Det är svårt att beskriva den psykiska ångesten jag drabbades av till följd av hur företaget behandlade mig. Den var svår och långvarig. Jag hade tillägnat 37 år av mitt liv till företaget. Jag tappade tron ​​på mig själv. Jag gick igenom en riktigt svår period på grund av detta”, förklarade Glenn under förhandlingen. Domstolen dömde till Glenns fördel och fastställde en ersättning som företaget skulle betala på nästan 40 000 euro, samt ytterligare ersättning vid ett senare tillfälle.

Företaget avvisade anklagelserna om diskriminering och en talesperson för Vesuvius sa: "Vi är besvikna över resultatet av det här fallet och har redan överklagat det ursprungliga beslutet. Vi kommer att granska detta beslut med våra juridiska rådgivare och besluta om ytterligare överklagande."

Vad tycker du om saken? Tycker du att denna dom var rättvist?

Advertisement