"De lät mig inte boarda för att jag är för kraftig": Hon vinner sin stämning mot flybolaget

av sofia

08 Februari 2023

"De lät mig inte boarda för att jag är för kraftig": Hon vinner sin stämning mot flybolaget
Advertisement

Nuförtiden låter många människor sig påverkas av de ouppnåeliga skönhetsnormerna som fastställts av sociala medier: tack vare filter, smink och ljussättning verkar alla "perfekta" och vältränade, medan verkligheten är en helt annan. Denna förvrängda uppfattning har dock också påverkat vissa typer av människor, vilket lett till att de behandlar de som inte återspeglar dessa normer annorlunda.

Ett slående exempel på ett sådant beteende visades av personalen på ett flygbolag, som dömdes till skadestånd mot en modell i plusstorlek efter att hon stämt personalen som fått henne att känna sig som "ett monster".

via DailyMail

Huvudpersonen i denna historia är den brasilianska modellen Juliana Nehme, 38 år gammal. Kvinnan berättar att personalen på flygbolaget som hon skulle resa med hindrade henne från att kliva ombord på ett flyg från Beirut till Doha eftersom hon var överviktig: "Istället för att erbjuda mig en återbetalning på 940 euro av biljetten, blev jag ombedd att betala ytterligare 3 000 euro för en förstaklassplats, för att få tillgång till de större platserna. Det var som om jag inte var en människa för dem. Jag var ett monster som inte kunde kliva ombord" säger hon.

Juliana reste med sin mamma och de två kvinnorna missade sitt flyg. Detta gjorde 38-åringen ännu mer ledsen och fick henne att känna skam: "Jag bad till och med min mamma om förlåtelse flera gånger. Jag sa: 'Mamma, förlåt mig, för att min storlek hindrade dig från att åka hem'. Och hon svarade att det inte var mitt fel", tillade hon. Väl hemma igen lämnade Juliana in en stämningsansökan mot flygbolaget, som beordrades att betala henne för psykoterapisessioner för att övervinna den förnedring hon utsatts för.

Advertisement

Företaget kommer att betala henne för ett besök i veckan värt 70 euro under en period på minst ett år, för totalt 3 500 euro i ersättning. Domare Renata Martins de Carvalho sa att "beviljande av akut psykologisk hjälp är en rimlig och proportionerlig åtgärd för att säkerställa att den stressande och traumatiska händelsen övervinns".

Flygbolaget sa att det ännu inte har mottagit någon officiell kommunikation om domen: "Men om nödvändigt kommer alla förtydliganden omedelbart att ges till de behöriga myndigheterna. Vi tar tillfället i akt för att försäkra våra kunder om att företaget behandlar alla passagerare med respekt och värdighet och i linje med flygbranschens praxis och bestämmelser”, kommenterade en talesperson för företaget.

Hur skulle du ha reagerat om  du varit i Julianas situation?

Advertisement