En ung barista bryter ut i tårar för att han inte orkar med sina 8 timmars pass på helgerna (+VIDEO)

sofia

30 November 2022

En ung barista bryter ut i tårar för att han inte orkar med sina 8 timmars pass på helgerna (+VIDEO)
Advertisement

Att arbeta innebär att slita, även om man i en idealisk värld borde kunna välja det jobb man drömmer om, som ligger närmast ens fallenhet och kompetens. "Gör det du älskar och du kommer inte jobba en enda dag" är vad man brukar säga i dessa fall. En sak som är säker är att arbete är nödvändigt för att överleva och framför allt ska det vara det främsta verktyget för att leva i värdighet och inte bara för att "hålla sig vid liv". En 25-årig student fick delade åsikter när han la upp en video på nätet under ett 8-timmarsskift som barista: den unge mannen brast bokstavligen ut i tårar på grund av de utmattande skiften, i hopp om en fackförening och mer skydd för de som jobbar inom hans yrkesgrupp. Alla användare blev dock inte lika rörda av hans känsloladdade inlägg.

via Twitter / SebGorka

Advertisement

Twitter / SebGorka

Baristan i den här historien, som också är en heltidsstudent, sa att en 25-timmars arbetsvecka, med 8-timmarspass koncentrerade på helgerna, helt enkelt var för mycket att hantera. Han delade sina känslor på Twitter, i en video som snabbt spreds på nätet. I klippet är den unga baristan praktiskt taget i tårar av stressen och pressen som orsakats av de ständiga beställningarna och de obevekliga kunderna. Pojken klagar över att hans chefer inte hjälper sina anställda alls, och lämnar dem själva under dessa ohanterliga arbetsdagar.

"De vägrar att annullera mobilbeställningar, men vi baristas borde ha friheten att tacka nej eftersom vi får för många. Då skriker folk på mig för att deras beställningar inte är klara. Jag vet inte vad jag ska göra", förklarade baristan i tårar som också påpekade att han blev diskriminerad av några oförskämda kunder på grund av sitt utseende. Men många användare som tittade på videon hade svårt att känna empati för den unge mannen. Anledningen till detta? De flesta av dem arbetar mer än 25 timmar i veckan och är inte rädda för ett 8 timmars skift.

"Känner jag sympati för den här bortskämda ungen? Nej" skrev en användare och underströk hur han redan vid 17 års ålder var i militären och befann sig under värsta möjliga förhållanden: "12 timmar om dagen, dålig mat, hemska väderförhållanden, konstant fara, etc.. en av de bästa tiderna i mitt liv där jag skaffade vänner som har stannat kvar i mitt liv för alltid." I en annan kommentar visade en användare sitt irriterade ansikte under sitt "16-timmarspass på sjukhuset som sjuksköterska, för femte dagen i rad". Kort sagt, många användare har talat öppet om hur många uppoffringar de gör eller har gjort varje dag för att arbeta hårt och uppnå något, och konstaterat hur "dagens unga människor är bortskämda".

Lyckligtvis har det också funnits några användare som tagit den unge mannens parti och som har kontrat med dessa kommentarer

Advertisement

Wikimedia

Bara för att många människor accepterar hemska arbetsförhållanden, med utmattande timmar, utan att höja sina röster för att avslöja orättvisor, betyder det inte att de som tar upp frågan däremot är svagare eller "bortskämda". Dessutom är alla jobb olika och det är också nödvändigt att utvärdera hur sund eller inte miljön där man vistas i 8 timmar i följd är. Speciellt när man har att göra med irriterade och otrevliga kunder.

"Det är därför alla hatar den äldre generationen, för ni fortsätter att säga att ni vill det bästa för vår generation och när vi försöker göra saker bättre så klagar ni alla över hur mycket värre allt var på er tid än nu och att vi förtjänar samma saker. Jag kommer aldrig att förstå varför ni inte vill att det ska vara bättre för oss", skrev en ung kvinna och sammanfattade mångas tankar.

Och vad tycker du om saken?

Advertisement