Att svara med tummen upp är "fientligt och aggressivt, framförallt på jobbet" så många bestämmer sig för att inte använda den

av sofia

16 December 2022

Att svara med tummen upp är "fientligt och aggressivt, framförallt på jobbet" så många bestämmer sig för att inte använda den
Advertisement

I och med teknikens framsteg och den ständiga och ökande användningen av smarttelefoner har var och en av oss gjort vissa "tangentbordsvanor" till våra egna. Det är därför vi svarar automatiskt på meddelanden, e-postmeddelanden eller sociala inlägg utan att tänka på hur en emoji eller någon annan symbol skulle kunna tolkas. Ändå är det inte så självklart att något vi anser vara helt ofarligt har samma värde för vår samtalspartner.

Ett tema som många ungdomar har ägnat sig åt, som har gjort upp en sorts rangordning över de mest använda "smileyansikterna" som dock vid det här laget skulle kunna framstå som föråldrade om inte rent av kränkande. Låt oss tillsammans ta reda på den som mest av allt har skapat problem.

via New York Post

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Alla vi som använder nätet vet vad emojis är och vi använder dem varje dag för att svara på de många meddelanden vi får. Det finns några som nyligen har omvärderats och har blivit ombedda att inte användas av människor. Frågan togs upp av den så kallade generationen Z, det vill säga de unga människor födda mellan slutet av 90-talet av förra seklet och 2000-talets första årtionde.

En 24-åring agerade talesman för många av sina jämnårigas besvikelse genom ett inlägg publicerat på Reddit. I meddelandet berättar den unge mannen om hur vissa symboler kan skapa missförstånd som till exempel tummen upp, speciellt om de skickas inom arbetssituationer. "Kollegor i min ålder gör det inte" - förklarar killen - "men äldre människor gör det och ibland känner jag mig obekväm. Det tog mig lite tid att vänja mig vid sådana svar, utan att känna som att något var fel, känna mig dömd eller bli rädd för att någon kanske var arg på mig".

Därför skulle det vara den "äldre" generationen som i stor utsträckning använder den lilla handen med tummen pekandes uppåt, utan att ta hänsyn till vilka tolkningar som kan göras av den symbolen.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Företagskonsulten Sue Ellson, som tillfrågades om att kommentera ärendet, sa att det inte var helt fel vad vissa ungdomar säger. Att skicka tummen utan något förtydligande budskap kan leda till en felaktig tolkning. "Det verkar nästan - förklarade hon - som att äldre människor aldrig har tid att svara på ett mer tidskrävande sätt och det är inte tydligt vad de vill kommunicera".

För många kan faktiskt tummen upp innebära att man håller med om det som sagts, accepterar saken, men inte håller med, det skulle ersätta ett "jag förstår", eller så kan det uteslutande vara en bekräftelse angående mottagandet av meddelandet. Kort sagt, den här typen av "smiley" övertygar inte särskilt mycket, speciellt inte om den används på arbetsplatsen.

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Användare som läste denna begäran om att symbolen bör elimineras från det vardagliga språket sa att de delvis var överens om att det kunde ge uppfattningen om en fientlig eller aggressiv attityd som skulle kunna skapa onödiga spänningar. Å andra sidan har det funnits de som inte tycker att det är något fel med att skicka den, eftersom den anses vara ett snabbt sätt att svara på under stressiga arbetstimmar.

Vad tycker du: håller du med om att den kan misstolkas eller tycker du att det är helt normalt att göra tummen upp?

Advertisement