En 22-årig man tackar nej till 8 timmar om dagen för 480 euro i månaden: "Jag har inte råd att leva så här"

av sofia

17 September 2022

En 22-årig man tackar nej till 8 timmar om dagen för 480 euro i månaden: "Jag har inte råd att leva så här"
Advertisement

Arbetsvärlden, särskilt i vissa länder, verkar vara inrättat för att avskräcka unga människor från att ta sig in. Väldigt låga löner och heltidstimmar som inte tillåter dig att stanna upp en enda sekund. Det finns de som erbjuder kortare arbetsveckor och de som istället inte kan vänta med att "pressa ut" så mycket som möjligt från sina nya anställda, i ett försök att tjäna mer pengar. Marcos erfarenhet, en 22-årig ung man, är symbolisk: han gick på en anställningsintervju för att arbeta på en lyxbar, i hopp om att jobbet var tillräckligt bra för att han skulle kunna frigöra sig från sin familj. Det var först under intervjun som han insåg besvikelsen.

Advertisement
Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Efter att ha fått ett erbjudande om en anställningsintervju skyndade Marco till baren där han skulle ha arbetat ifall han hade blivit anställd. Intervjun inleddes med ett motiverande tal av cheferna för restaurangen, som fokuserade mycket på vikten av att arbeta i en speciell och lyxig miljö som deras bar, men som sedan började ta en dålig vändning. Marco själv beskrev intervjun så här:

"Efter att ha förklarat platsens historia för mig, ville de under berättelsens gång understryka att det var en lyxbar. Först senare klargjorde de vad mina arbetsuppgifter och mina arbetstider skulle vara. Jag skulle ha jobbat åtta timmar, sex dagar i veckan. I slutet av alla motiverande tal, om hur vackert det de erbjöd mig var, sa de till mig att månadslönen skulle vara 450 euro. Jag kunde inte göra annat än att tacka nej.

Advertisement
Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Efter ett års arbete skulle Marcos lön ha nått runt 900 euro. Ett kontrakt som detta borde inte accepteras av någon, ännu mindre av en kille som inte ens gör sin första arbetslivserfarenhet. Överdrivet långa timmar och svältlöner gör det mycket svårt att acceptera sådana erbjudanden, även om det finns ett stort behov av att arbeta. Tyvärr finns det många unga människor som för att tjäna pengar tvingas acceptera dessa situationer där de exploateras och på så sätt tillåter den onda cirkeln som utlöses av den utnyttjande arbetsgivaren att slutas.

Marco bestämde sig för att ta ett steg tillbaka från restaurangbranschen och gick tillbaka till att bli murare. Det jobb han erbjöds skulle tyvärr inte tillåta honom att vara självförsörjande, utan att behöva tynga sina föräldrars axlar. Vad skulle du ha gjort i hans situation?

Advertisement