En rörelsehindrad passagerare visar hur hon blivit bemött av ett flygbolag: "Du borde använda blöja" (+VIDEO)

av sofia

30 September 2022

En rörelsehindrad passagerare visar hur hon blivit bemött av ett flygbolag: "Du borde använda blöja" (+VIDEO)
Advertisement

Alla medborgare bör ha likvärdig social värdighet och inte diskrimineras på något sätt på grund av deras sociala status eller hälsotillstånd, men det verkar tyvärr vara så att vissa människor behandlas olika i en del specifika situationer. Människor med en funktionsnedsättning bör skyddas på tusen sätt och bör ha samma möjligheter som de som däremot inte har någon fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. En tjeje som har förlorat rörligheten i sina ben har gett upphov till stark diskussion efter att ha rapporterat en extremt obekväm situation som hon hamnade i på ett reguljärflyg. Flygbolaget i fråga hade inte det nödvändiga stödet som krävdes för att se till att kvinnan kom till toaletten och tjejen var bokstavligen tvungen att släpa sig fram längs med gången mitt i planet.

via Twitter / Jennie Berry

Advertisement

En människas värde är heligt och det är därför filmerna som visar Berry, en funktionshindrad passagerare som dokumenterade hur hon behandlades av ett flygbolag som inte gav henne rätt typ av assistans, gjorde människor chockade. Efter ankomsten till flygplatsen informerades kvinnan av kabinpersonalen om att det inte fanns någon möjlighet att sitta i den främre delen av planet, för att enkelt ta sig av och på med en rullstol utformad för gången. Anledningen var också att flygbolaget inte hade denna "rullstol för gången", ett oumbärligt sätt för funktionshindrade passagerare för att ta sig från sina rullstolar till sina tilldelade platser eller till toaletten. För att lösa toalettproblemet föreslog kabinpersonalen till och med att kvinnan skulle bära blöja.

Advertisement
Twitter / Jennie Berry

Twitter / Jennie Berry

"Personalen suckade och pustade och sa till mig att under 27 års flygtjänst hade de aldrig ansett att det var ett problem för funktionshindrade personer att bära blöjor", skrev Berry i sitt inlägg. "Livet som funktionshindrad kan ibland vara väldigt förnedrande och pinsamt och tyvärr var det här ett av de tillfällena. Jag fick höra rakt i ansiktet att jag borde ha blöja på mig när jag inte behöver det och att det här är deras policy... Allt detta fick mig att känna mig förödmjukad", berättar Berry.

Flygbolagets talesperson bad officiellt passageraren om ursäkt för den tragiska incidenten, som han hoppas aldrig kommer att hända igen på något av hans fordon, men tillade också att "rullstolspassage i gången inte är ett krav enligt lag och inte ens rekommenderas eller nämns när man pratar om flygplansutrustning/inredning". I flygplan finns det i allmänhet inga speciella säten för funktionshindrade passagerare ombord. Å andra sidan finns det säten där funktionshindrade passagerare inte kan sitta, det vill säga säten placerade nära nödutgången eller de nära fönstren. Kanske är det just på detta som mer bör göras för att jämna ut skillnaderna mellan människor.

Advertisement