x
Hon tackar nej till ett arv på 4 miljarder…
Hon flyttar in i sin bil eftersom hon inte längre lyckas betala hyran: De köper en hel by för bara 26 000 euro:

Hon tackar nej till ett arv på 4 miljarder dollar: "Jag skulle inte vara lycklig med alla de pengarna och jag vill inte vara rik"

09 Augusti 2022 • Av sofia
26.116
Advertisement

Det finns människor i världen som skulle göra vad som helst för att få vinna på lotto eller ta emot ett arv som äntligen skulle representera den där summan pengar man drömt om att lösa alla sina ekonomiska problem med och kanske ägna sig åt något form av liten eller stor lyx. Sådana situationer inträffar sällan och sådana lyckligt lottade män och kvinnor är en sällsynthet. Men vad sker om det faktiskt händer och någon, inför möjligheten att bli väldigt rik, bestämmer sig för att avstå pengarna för att hedra de principer de tror på?

Tror du att det inte är möjligt? Då har du fel och beviset är Marlene Engelhorn, en tjej som har bestämt sig för att klara sig utan ett saftigt arv för att inte gå emot sina principer. Låt oss berätta mer om henne.


Marlene Engelhorn är en 29-årig österrikisk kvinna som det har pratats mycket om. Varför? För att ha tackat nej till ett arv på 4 miljarder dollar. Det stämmer faktiskt och vi skojar inte. Denna kvinna, för att förbli konsekvent och respektera de principer som hon alltid har trott på och för vars spridning hon har tillägnat en stor del av sitt liv, bestämde sig för att hon inte skulle tacka ja till pengar som hon inte hade tjänat. Ett mycket modigt val, detta går inte att förneka. Vem i hennes skor skulle ha gjort detsamma? Ingen? Kanske några få? Vi vet inte, men ett som är säkert är att hon har bestämt sig för att göra så här.

"Jag skulle aldrig kunna vara lycklig med alla de pengarna - sa Marlene - Det är inte rättvist att jag har dem, de tillhör inte mig eftersom jag inte har gjort något för att tjäna dem och det handlar om rättvisa, inte vilja". Hennes ord är starka och fängslande på samma gång.

En av de första anledningarna till att hon bestämde sig för att inte tacka ja ligger i det sociala engagemang som flickan visade redan från en mycket ung ålder. Tack vare hennes idéer, som delas av många andra som gillar henne och kommer från välbärgade familjer men inte helt accepterar det, föddes en rörelse, AG Steuersrechtigkeit, även känd som Taxminus. Denna rörelse har som mål att understryka hur mycket klyftan mellan rika och fattiga i världen blir större och större och hur nödvändigt det är att bekämpa den. Enligt henne borde det finnas en större ekonomisk och social jämlikhet mellan människor, vilket skulle göra allas vardag lättare att hantera och för att göra det vore det lämpligt att fundera på att höja skatterna för dem som har stora förmögenheter.

Hur kunde hon då acceptera en så stor summa som plötsligt landade i knät på henne? Och det var precis därför hon inte gjorde det och bestämde sig för att avsäga sig det: "Det är inte upp till mig att administrera pengar som jag inte har tjänat och det skulle ta mig på tok för mycket tid och detta är inte min plan".

Arvet från BASF, ett av de största läkemedelsföretagen i världen som på bara ett år hade en omsättning på 78 miljoner dollar, tackade Marlene nej till.

Advertisement

Ett vågat och beundransvärt val som är hedersvärt, framför allt för att hon inte har gått emot sina principer. Om hon istället hade tackat jag till vad hon själv definierar som "en vinst på födelselotteriet" skulle hon inte längre ha varit trovärdig vid demonstrationer som uppmanade till skattehöjningar för de rika och jämlikhet mellan människor.

Vad tycker du om saken?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack