"Jag bad om minimumlön under en intervju, men de sa nej, så jag tackade och gick därifrån"

av sofia

08 Maj 2022

"Jag bad om minimumlön under en intervju, men de sa nej, så jag tackade och gick därifrån"
Advertisement

Numera verkar det allt svårare att hitta ett stabilt och välbetalt jobb, även efter en lång utbildning. Faktorerna som har lett till detta är många, men en arbetssökande kan inte alltid lägga sin värdighet åt sidan och nöja sig med ett underbetalt jobb. Visst, är man desperat tar man väl det man kan få för att överleva, men detta får inte och kan inte vara en regel. På tal om detta, skapade en TikToker vid namn Jayla rubriker för att ha tackat nej till ett jobb efter att ha bett om att få 21 dollar i timmen och fått ett negativt svar.

via TikTok / kewljai

TikTok/kewljai

TikTok/kewljai

Butikskedjan Family Dollar hade anordnat ett evenemang som var öppet för alla där man kunde gå på arbetsintervju och där ett urval av kandidater till en chefsposition och en biträdande butikschef skulle ske. Tiktoker Jayla anmälde sig omedelbart och ansökte om ett jobb. Anställningsintervjuer är alltid lite läskiga, speciellt eftersom man aldrig vet vilka frågor företaget kan ställa, men Jayla gick till jobbet väl förberedd och självsäker.

Under hennes intervju verkade allt gå smidigt och även de typiska frågorna som Jayla vanligtvis ställde i intervjuer fick positiva svar från rekryteringstjänstemannen. Åtminstone tills intervjuaren frågade Jayla vad hon tycker är rätt lön för det arbete hon ansökte för. Jayla resonerade om det högt och påpekade hur hon skulle behöva hantera inflationen på grund av pandemin, och gick så långt som att begära 21 dollar i timmen. Tyvärr avslogs hennes begäran: "21 dollar i timmen är inte möjligt".

Advertisement
Flickr / Not the actual photo / Paul SablemanSegui

Flickr / Not the actual photo / Paul SablemanSegui

Vid det tillfället tackade Jayla vänligt nej till alla andra lägre erbjudanden och gick därifrån: "Okej, tack för din tid och lycka till med att hitta någon som är villig att göra det här jobbet för så lite pengar." Det bör noteras att 21 USD i timmen inte ens är särskilt mycket för ett jobb av den typen: enligt uppgifter som uppdaterades i april 2022 är den genomsnittliga timlönen för en butikschef i USA 32 USD, men generellt varierar lönen mellan 27 och 41 dollar. Kort sagt, 21 dollar skulle fortfarande ha varit lågt och för mindre än så hade det varit förödmjukande att ta jobbet.

Men reaktionen från denna Tiktoker har öppnat en debatt om dessa känsliga frågor om arbete och arbetslöshet, där många användare har ställt sig på hennes sida. Vad tycker du om saken?

Advertisement