Hon har slutat raka sig och accepterar sig själv som hon är: "Jag skulle vilja att varje kvinna gjorde likadant"

av sofia

11 Januari 2023

Hon har slutat raka sig och accepterar sig själv som hon är: "Jag skulle vilja att varje kvinna gjorde likadant"
Advertisement

De senaste åren har allt fler kvinnor – och män – börjat uppmärksamma sitt fysiska utseende mycket. Sociala medier med sina filter och knep har skapat en skönhetsstandard som är allt mer omöjlig att följa, vilket har lett till att många på senare tid har bestämt sig för att säga "nu räcker det" och välja en naturlig look.

Vissa tjejer har till exempel bestämt sig för att visa upp sina påstådda estetiska "defekter" genom att omvandla dem till personliga egenskaper, som Esther Calixte-Bea, en 25-årig kanadensisk konstnär som har valt att sluta raka sig och acceptera sitt överflödiga hår på hela kroppen, föreslår att andra kvinnor ska göra detsamma och att trivas med sig själva.

via Indy100

Advertisement

Esther har varit tvungen att kämpa med oönskad hårväxt sedan hon var barn. Hon hade fått hår på bröstet och detta fick henne att känna sig osäker i flera år. Hon stod inte ut med sitt utseende och det blev så pass illa att hon till och med slutade simma för att hon var trött på att raka eller vaxa vilket irriterade hennes hud. Men sedan bestämde sig Esther för att hon hade fått nog och slutade raka sig efter en resa till Haiti.

Efter att ha rest runt om i världen insåg den unga kvinnan att skönhetsstandarderna varierar från land till land: "Detta fick mig att inse att jag kunde välja själv och att jag inte behövde vänta på att samhället skulle acceptera min kropp och mitt utseende", förklarar hon. Så, väl hemma, avslöjade hon för sin familj och sina vänner att hon hade hår på bröstet: "Ingen visste om det, men jag kände mig bekväm och jag ville inte gömma mig längre eftersom det var en enorm börda."

Advertisement

Den unga kvinnan började bära shorts och klänningar och visa håret över hela kroppen med en sådan naturlighet att hon omedelbart accepterades av sina nära och kära: "Mina vänner var verkligen väldigt stolta över mig och de uppskattade mitt initiativ. Min mamma, min syster och moster visste att jag hade hår på bröstet, men de stödde också omedelbart mitt val", berättar hon. Det som saknades som sista steg för att acceptera sig själv till 100 % var det berömda "baddräktstestet", det vill säga att visa sig själv i bikini utan att ta bort något hår.

Till en början erkänner Esther att hon kände sig väldigt nervös, men sedan såg hon en mycket hårig man på stranden som inte brydde sig om andras blickar. Hon visste att det var annorlunda för henne, eftersom hon var kvinna, men hon ville ändå bryta ner denna stereotyp. Så hon gick till omklädningsrummet och tog på sig bikinin. Sedan promenerade hon på stranden, sprang i sanden och lekte med vågorna på ett extremt spontant sätt: "Jag hade så roligt!", säger hon.

Människor runt omkring henne kunde inte låta bli att lägga märke till hennes håriga kropp och ben och en familj stirrade till och med på henne i över 10 minuter, men Esther reagerade på bästa sätt: "Jag bestämde mig för att le och vinka till dem, medan de stirrade på min håriga armhåla. Varför känna sig förolämpad av deras blickar när jag skulle ha gjort detsamma i deras ställe? Till slut var det inte så illa. Nu känner jag en frihet jag aldrig känt förut och jag älskar mig själv mer och mer".

Vad tycker du om saken?

Advertisement